Afbeelding

Acht Ridderkerkers onderscheiden

Algemeen

RIDDERKERK – Acht inwoners van Ridderkerk hebben op donderdag 26 april 2018 een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze werden in de Hofzaal van het gemeentehuis aan het Koningsplein uitgereikt door burgemeester Anny Attema, in het bijzijn van vele familieleden en bekenden van de gedecoreerden.

Zes Ridderkerkers zijn benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau, twee inwoners werden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J.J.  (Netta) Michilsen-de Waal is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is senior verpleegkundige bij het Erasmus Medisch Centrum Kanker Instituut, afdeling Interne Oncologie unit Palliatieve Zorg en Symptoomcontrole. Sinds 2012 maakt zij zich sterk voor 'verwenzorg' aan palliatieve patiënten en was daarvoor medeoprichter van de Stichting Speranza. De complementaire zorg bestaat uit massages, schoonheidsbehandelingen en manicures door professionele schoonheidsspecialisten. Door de wekelijkse activiteiten, mogelijk gemaakt door mede door mevrouw Michilsen geworven sponsors, voelen de patiënten zich even geen patiënt. De verwenzorg is opgenomen in de reguliere zorg voor palliatieve patiënten in het Erasmus MC en krijgt mogelijk landelijk navolging.

In 2016 startte ze een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van geur op de stemming van patiënten, hun naasten en medewerkers. Ze kreeg daarvoor toestemming van de Medische Ethische Toetsingscommissie. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Een aangename geur stelt mensen op hun gemak. Ze zorgde voor het sponsorgeld waarmee de vernevelingsapparatuur in het Erasmus MC kon worden aangeschaft. Het gaat om een uniek onderzoeksproject, dat nooit eerder in een ziekenhuis is uitgevoerd.

Vanaf 2017 is ze vrijwilliger bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, regio Zuid-Holland. Dit genootschap, met bijna duizend leden in deze regio, is de vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostella in al zijn aspecten.  Ze houdt lezingen, organiseert meerdaagse wandeltochten en bent betrokken bij het maandelijkse Café Saint Jacques.

I. (Inge) Nuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1984 tot 1997 was hij voorzitter van handbalvereniging Saturnus '72, waarbij hij sinds de oprichting tot heden actief was en is als speler, vrijwilliger, scheidsrechter, redacteur van het clubblad, trainer en lid van diverse werkgroepen. Ook zat hij in commissies van het Nederlands Handbal Verbond. Door zijn werk als registeraccountant wist hij de handbalvereniging tot tweemaal toe uit een financiële crisis te redden. Onder leiding van Inge Nuis kreeg Saturnus een eigen kantine, sportveld en sporthal. Van 2002 tot 2005 was hij lid van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. Van 2005 tot 2005 was hij voorzitter van de plaatselijke PvdA-afdeling. Van 2007 tot 2016 was hij lid en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden. Sinds 2010 is hij bestuurslid/penningmeester van Voedselbank Rotterdam. In 2012 was hij medeoprichter van de Stichting Ondersteuning Minderbedeelden Ridderkerk. Sinds 2014 is hij ambassadeur van de Wereldwinkel Ridderkerk.

J. (Hans) van Dijk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1992 doet hij vrijwilligerswerk bij de Stichting Wereldwerk Ridderkerk. Daarnaast is hij vrijwilliger bij,  medeoprichter en voorzitter (sinds 2000) van Stichting Projectgroep Gilde Ridderkerk, waar hij onder meer projecten opzette voor taalbevordering, voorkoming schooluitval, schuldhulpverlening en contact tussen christenen en moslims.

J.M. (Hans) Edelschaap werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1981 is hij vrijwilliger bij de politie, basisteam Oude Maas te Ridderkerk. In die functie draagt hij bij aan het toezicht houden in het centrum, met het oog op de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid. Daarnaast neemt hij verkeersexamens af bij scholieren en zet hij zich in voor de jaarlijkse jeugdwielertoer 3x2, een jaarlijks vakantie-evenement met een lange traditie.

H. (Harm) Esschendal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1988 is hij politievrijwilliger, waar hij zich onder meer inzet voor verkeerscontroles. Daarnaast verzorgt hij de opleiding van verkeersbrigadiers en is hij lid van de landelijke ondernemingsraad voor politievrijwilligers. Op Koningsdag ondersteunt hij de Truckersrun (met verstandelijk beperkten). In verschillende wijken is hij het 'gezicht van de politie'.

J.W.(Jim) Kloos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is medeoprichter van Stichting Projectgroep Gilde Ridderkerk en initiatiefnemer van het project SchuldHulpMaatje. Ook was en is hij betrokken bij projecten voor coaching van jongeren, taalbevordering en contact tussen christenen en moslims. Van 2006 tot 2013 was hij actief binnen de Protestantse Gemeente Ridderkerk, locatie Irenekerk. Enkele jaren was hij kerkrentmeester en lid van de werkgroep SARI voor de samenwerking tussen protestantse kerken in Ridderkerk. Sinds 2006 is hij bestuurslid en voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond, afdeling Ridderkerk. Hij helpt ouderen met hun belastingaangifte. Sinds 2014 is hij voorzitter van Stichting Het Zonnekind, die kinderen helpt om voor zichzelf op te komen via de zelfverdedigingssport Aikido.

A.J. (Jos) de Vos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1987 is actief in de Ridderkerkse korfbalwereld, als voorzitter van Korfbalvereniging Bolnes en sinds de door hem geïnitieerde fusie in 2011 met Sagitta van Korfbal Combinatie Ridderkerk (KCR). Hij zet zich in voor de realisatie van een sporthal met clubaccommodatie voor KCR onder één dak. Sporthal De Wissel wordt u gebouwd. Sinds 2000 is hij lid van het Wijkideeteam Bolnes. Sinds 2012 is hij lid van de Werkgroep Fairtrade, die er in 2016 in geslaagd het predicaat 'Fairtrade Gemeente' voor Ridderkerk binnen te halen. Sinds 2014 is hij ambassadeur van Stichting Present, die vrijwilligers en projecten voor zwakkeren in de samenleving met elkaar verbindt. Jaarlijks werkt hij samen met Vluchtelingenwerk en Sport en Welzijn mee aan een sport- en spelmiddag voor vergunninghouders.

J. (Hans) van Wijngaarden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1994 doet hij vrijwilligerswerk over verschillende fronten, vooral in de wijk Bolnes. Zo is hij lid (sinds 1994) en voorzitter (sinds 2007) van het Wijkoverleg Bolnes. Ook is hij al jarenlang lid van het stembureau in Bolnes. Sinds 2002 is hij coördinator en surveillant bij Buurtpreventie Bolnes. Daarnaast organiseert hij de jaarlijkse kerstmarkt en activiteiten voor ouderen in Bolnes. Tenslotte is hij raadgever en controleur van het Programmabeleidsbepalend Orgaan (PBO) van RTV Ridderkerk.

Advertenties uit de krant