Afbeelding

Familie Baas in Steenrijk, Straatarm

Algemeen

RHOON – De familie Baas uit Rhoon stond dinsdag 7 mei centraal in het SBS6-programma Steenrijk, Straatarm. De familie ruilde voor een week met een gezin uit Blaricum van huis en weekgeld.

De familie Baas moet in het dagelijks leven rondkomen van tachtig euro per week en ze halen wekelijks een voedselpakket bij Voedselbank Rotterdam op. De familie Van Hemert – de bekende muziekproducent Hans van Hemert – doet het met 1350 euro per week.

In de aflevering is te zien hoe familie Baas, bestaande uit John, Manon en zoon Diablo (8) in het huis in Blaricum arriveren en een heel leuke week beleven met het geld en in de muziekstudio van Hans. Ze gaan luxe uit eten in een visrestaurant, doen uitgebreid boodschappen en Manon gaat shoppen. De familie Van Hemert daarentegen vindt het niet makkelijk om rond te komen van die tachtig euro. Ze brengen een bezoekje aan kledingbank UnieK, waar de familie Baas kleding vandaan krijgt en proberen af te dingen op een ananas bij de MCD in Rhoon.

,,Het leek me leuk om eens mee te doen met dit programma", vertelt Manon Baas als we het gezin opzoeken tijdens een bezoek aan kledingbank UnieK in Barendrecht. ,,Ik liet John weten dat ik ons op had gegeven en verder verwachtte ik er niet veel van. Maar een paar weken later werden we gebeld en kwamen er twee mensen van het programma bij ons thuis langs voor een gesprek. Het duurde lang voordat we weer iets hoorden, maar uiteindelijk mochten we dan toch meedoen." Half april vond de uitwisseling plaats.

,,Het was echt heel leuk", zegt Manon. ,,We werden wel erg geleefd in die paar dagen. Het was een drukke boel en we hadden weinig cameraloze tijd. Uiteindelijk zie je lang niet alles in de aflevering."

John vult aan: ,,Ik ben met Diablo gaan lasergamen en karten en we hebben alle drie nieuwe sneakers gekocht."

Op de vraag of ze jaloers zijn op het gezin Van Hemert, schudden ze beiden hun hoofd. ,,Nee, ik zou echt niet willen ruilen", zegt John. ,,Wij passen niet in Blaricum. Natuurlijk zouden we best 1350 euro weekgeld willen hebben, maar eerlijk, dan zouden we het delen met anderen. We kennen een moeder met dochter die het nog veel slechter hebben en die zouden we dan mee kunnen nemen naar Disneyland. Dat soort dingen zouden wij doen."

,,Het eten in het luxe visrestaurant was natuurlijk heel bijzonder, maar dat komt vooral doordat je het nooit doet. Dat zouden we echt niet iedere week willen doen. Overigens was het wel een fantastische ervaring. We hebben van alles kunnen proeven."

Toen het gezin weer naar huis ging, bleek dat er twee voedselpakketten waren omdat de familie Van Hemert ook een pakket had opgehaald. Daarnaast hadden ze nog boodschappen vanuit Blaricum meegenomen. ,,Weggooien is doodzonde", zegt John. ,,En we zouden dat verse eten nooit allemaal op krijgen, dus hebben we weer pakketjes gemaakt voor mensen die het goed kunnen gebruiken."

,,Na de uitzending kreeg ik diverse berichten van moeders van klasgenootjes van Diablo", vertelt Manon. ,,Mensen willen graag helpen en daarom is het ook niet erg om er open over te zijn. Wij schamen ons er niet voor. Iedereen kan in de schuldsanering terecht komen."

,,We hebben een leuke tijd gehad", zegt John. ,,En ik zou het zo weer doen, maar dan wil ik wel ruilen met een huis op Bali", vult hij lachend aan. Daar had de familie Van Hemert namelijk ook een huis.

Familie Baas leeft nog twee jaar in de schuldsanering en kan daarna het 'normale' leven weer oppakken. Hoewel ze het zelf niet zo zien. Ze hebben het goed, ze zijn blij met elkaar en blij met alle hulp die ze krijgen. ,,Geld maakt niet gelukkig, het maakt het leven makkelijker", zegt John. ,,En wil je in het artikel zetten dat er best veel dingen zijn die mensen niet weten? Zoals het budget dat beschikbaar is voor kinderen, dat via de gemeente loopt of het kinderfonds? En ook dat je dus gratis en voor niets kleding kan uitzoeken bij kledingbank UnieK met een speciale strippenkaart. Wij zijn er heel erg mee geholpen."

Kijk de aflevering terug via www.sbs6.nl/programmas/steenrijk-straatarm.

Afbeelding

Advertenties uit de krant