<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo decombinatieridderkerk.nl
Xavi en Luca voetballen terwijl moeder Marlene en oma Joke toekijken.
Xavi en Luca voetballen terwijl moeder Marlene en oma Joke toekijken.

Moeder, wat was het heet

  •   367 keer gelezen

Pffft, warm! Wanneer gaat het nu een keer regenen? Het gras is geel en je ziet de grond barsten op verschillende plekken. Maar het is zomervakantie en voor dit weer gaan we naar verre oorden. Dus klagen doen we niet. Toch zijn we benieuwd hoe er met de warmte wordt omgegaan in deze regio.

Zorgcentrum
In Reyerheem is het redelijk koel. Alles zit dicht om de zon buiten te sluiten. Ondanks de warmte zitten er zeker 25 bewoners in een kring om een bewegingsles te volgen. Een enthousiaste vrijwilliger laat de mensen lekker bewegen op muziek die ze allemaal kennen. 'O, was ik maar bij moeder thuis gebleven' schalt door de speaker en ondertussen moeten de voetjes van de vloer. Daarna 'deze vuist op deze vuist' met bijbehorende bewegingen. Nellie de Groot is al elf jaar vrijwilliger bij Reyerheem. Iedere dag is ze van negen tot elf uur aanwezig om koffie te schenken en gezellig met de bewoners te kletsen. ,,We doen het rustig aan deze dagen", vertelt Nellie. ,,We letten erop dat er extra gedronken wordt en mensen die te warm gekleed zijn, attenderen we daarop. Zelf hebben ze dat niet altijd in de gaten." Nellie neemt ons mee naar mevrouw Ketting. Zij is 96 jaar en zit in haar kamer met de deur open. Mevrouw Ketting heeft niet zo'n last van de warmte. ,,Ik doe niet veel", zegt ze. ,,Als ik me rustig houd, is het goed te doen." De kamers aan de andere kant van de gang zijn veel warmer doordat de zon erop staat. Daar hebben een aantal bewoners wel last van de hitte. De meesten hebben een ventilator. Dat geeft genoeg verkoeling om de warme dagen door te komen. Volgens de statistieken was het in 1975 voor het laatst zo lang warm en droog als nu in 2018. Dat kunnen de meeste mensen zich niet herinneren, wel weten ze dat ze er vroeger minder last van hadden.

Recreatie
Bij het zwembadje aan de Oude Maas is het lekker druk met ouders en kleine kinderen. Ook Marlene en oma Joke hebben vandaag gekozen om de tweeling Xavi en Luca (5) lekker te laten zwemmen met dit warme weer. ,,Dit is de zomer die we willen", zegt Marlene. ,,Mij hoor je niet klagen. Ik weet de zomer van vorig jaar nog. Toen zat ik met ze in de ballenbak enzo. Ik was alleen maar bezig met verzinnen hoe ik ze kon vermaken. Dit is zoveel beter. Ik ga met de tweeling hiernaartoe omdat ik ze minder in de gaten hoef te houden als in het zwembad. Ze hebben nog geen zwemdiploma's en het is gratis. Ook niet onbelangrijk." De jongens hebben een opblaaskrokodil, een strandbal om mee te voetballen en totaal geen last van de warmte. Terwijl er op deze plek toch erg weinig wind staat. ,,We gaan ook nog op vakantie", zegt Luca. ,,Naar Turkije." Dan zijn ze in ieder geval al gewend aan de hitte.

Op de heuvel aan het water spotten we Jopie en Wim. Ze hebben een parasol bij zich en zijn allebei verdiept in een boek. ,,We wonen op Rotterdam-Zuid in een appartement en daar is het nu niet uit te houden", vertelt Jopie. ,,We komen hier vaker. Twee dagen geleden nog. Meestal zitten we dichter bij het water, maar nu zijn we hoger gaan zitten omdat hier een beetje wind staat." Jopie is de zonaanbidster, Wim heeft eigenlijk al genoeg zon in zijn leven gezien. ,,Ik was timmerman en heb veel buiten gewerkt in de bouw." Hier zo rustig genieten van een boek vinden ze heerlijk. ,,Als ik thuis ben, ga ik toch steeds weer wat doen. Hier hoeft er niets. Tegen het einde van de middag wordt het echt druk. Dan komen al de barbecues tevoorschijn en kan je enorm in de rook zitten. Het is dan ook dringen op de parkeerplaats. Maar dan gaan wij weer onderweg naar huis."

48 graden in de kas
Peter Zoutewelle is wel wat gewend. Met een beetje zon is het al snel warm in zijn 15000 m2 bestrijkende kassen aan de Pruimendijk in Rijsoord. Maar de buitentemperaturen van de laatste week doen de temperatuur in de kas al snel tot boven de 48 graden stijgen. ,,Ik begin de dag wat vroeger dan anders en probeer het werk voor het heetst van de dag af te hebben. Wat ik niet af krijg doe ik dan 's avonds." Voor de kamerconiferen die Peter kweekt is de extreme warmte niet ideaal. ,,Het is zo warm dat de wortels verbranden als je er niet tijdig bij bent om water te geven. Maar te veel water is ook weer niet goed. Het is constant balanceren op de grens van te nat en te droog. In drie uur tijd kan de plant verbranden, dus ik ben extra alert."

Doordat de scholen dicht zijn, kan Peter deze weken op extra hulp rekenen. Leendert (12) Adri-Jan (9) en Arne (8) laten zich niet door een beetje warmte afschrikken en helpen vader Peter zoveel mogelijk. Het zwembad? Nee, daar zijn ze niet zo van. Na de arbeid een ritje in de legerjeep als verkoeling, daar doen ze het voor.

Oogsten
Aan de Achterzeedijk in Barendrecht zit akkerbouwer Arie Zwaal rustig in zijn gekoelde cabine van de tractor te wachten tot de dorsmachine zijn lading weer komt lossen. Het oogsten is in volle gang. ,,Door het mooie weer van de laatste weken is het graan een week of twee eerder rijp om te oogsten," zegt Arie. ,,De kwaliteit is goed, al blijft de oogst iets achter op normaal. Door de warmte rijpt het graan sneller waardoor het minder lang kan groeien voor het eraf moet. Maar ik ben tevreden hoor. Voor zaterdag de regen komt hebben wij de oogst binnen. Het stro waarschijnlijk nog niet, maar dan kan ook nog later."

Inmiddels is de combine vooraan het veld gekomen. Dochter Nienke (14) stapt uit de tractor die de combine op de akker heeft begeleid, stapt uit en draagt de volle vracht over aan haar vader. ,,Ik mag alleen op de akker rijden en niet op de openbare weg. Mijn vader brengt nu de volle kar weg en ik rij met de lege kar weer met de combine mee. Last van de warmte? ,,Welnee joh. Ik heb nu toevallig de tractor met airco dat is natuurlijk lekker, maar die andere is zonder en dat gaat ook prima hoor. Tractor rijden is gewoon het mooiste wat er is", lacht de enthousiaste tiener en weg is ze. Snel achter de combine aan want die is alweer halverwege het veld.

Een droombaan
Zeventien jaar is hij slechts en hij wil maar één ding: timmerman worden. ,,Ik vind het gewoon een machtig mooi vak", zegt Dirk.

Dirk Murre, timmerman in opleiding, is in de brandende zon bezig met de fundering van het huis dat aan de Noldijk in Heerjansdam gebouwd wordt. De zweetdruppels op zijn voorhoofd parelen in de zon. Zijn zonnebril staat werkeloos bovenop zijn hoofd. Een trotse ontwapenende lach.

,,Ik drink ongeveer drie liter extra gekoeld water op een dag. Daarmee lukt het wel hoor. Het is warm dat wel, maar het stoort me niet. 's Avonds ben ik wat vermoeider dan anders, maar nog twee dagen dan gaan we drie weken dicht. Met de familie naar de Vogezen. Lekker niets doen en van de zon genieten," lacht Dirk.

Gras maaien
Normaal rijdt Hans Gerritsen met zijn grasmaaier door Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk om het gras te maaien. Met de droogte zijn de groene gazons echter verworden tot vergeelde dorre veldjes waar niets aan te maaien valt. Water geven is echter broodnodig. Daarom rijdt Hans deze droge periode in opdracht van de gemeenten met zijn tractor en watertank door de BAR gemeenten om alle éénjarige bomen en planten van water te voorzien. ,,Met een speciaal programma kan ik op de i-pad precies zien waar de dorstige bomen staan. De tractor heeft airco, maar die heb ik net uit gezet. Iedere keer van de koelte de warmte in, is ook niet echt lekker. Dan maar wat warmer. Ik heb voor mijzelf ook genoeg water bij me. Veel drinken is wel belangrijk met dit weer."

,,Een beetje regen zou wel goed zijn voor het groen hoor. Al zal er heel wat moeten vallen om dit tekort aan te vullen. Met dit weer verdampt er al 7 mm per dag. Eén hoosbui lost dus niet veel op. Het meeste daarvan spoelt door het riool weg. Ach, het zal best wel weer goed komen en tot die tijd help ik gewoon om het groen in leven te houden."  


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>