Afbeelding

Zieke essen zijn een zorg

Algemeen

RIDDERKERK - Veel essen in het Oosterpark zijn getroffen door de essentaksterfte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die alle essen in Nederland aantast. De ziekte is niet te genezen en verspreidt zich steeds sneller. Aangetaste bomen zijn onveilig en kunnen (grote) takken laten vallen en ineens omvallen. De essen langs het fietspad bij het honkbalveld blijven voorlopig staan, maar ook daar wordt aan de vitaliteit getwijfeld. Om hier de veiligheid te garanderen worden deze bomen in de gaten gehouden door middel van inspecties. Niet uitgesloten is dat er nog meer bomen moeten wijken.
Staatsbosbeheer werkt voor plant en dier volgens de richtlijnen van Gedragscode Bosbeheer. Zo is er elke keer een zorgvuldige afweging welke bomen weg moeten. Ook wordt voor aanvang van de werkzaamheden bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied.

De werkzaamheden kunnen voor overlast zorgen. De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. Om schade te beperken wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van rijplaten. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is.

Advertenties uit de krant