Afbeelding

Tip van de week: de Oude Maas langs het Ruigeplaatbos

Algemeen

Rivieren zijn als bergen – vanuit de verte zien ze er overzichtelijk en vredig uit, van dichtbij zijn ze veel groter dan je misschien wel dacht en ook iets minder liefelijk. De Oude Maas bij Hoogvliet is een driehonderd meter brede, ruim tien meter diepe, imposante watermassa, die met een flinke vaart in de richting van de zee stroomt. Normaal gesproken kun je er ook helemaal niet dichtbij komen; de oever bestaat hier uit een brede strook ondoordringbaar ruige (riet)begroeiing, die overgaat in een talud van rotsblokken. Maar aan het Ruigeplaatbos kan het toch.
Daar is dwars door alles heen een robuuste, 900 meter lange vlonder gebouwd. Een safaripark-achtig looppad dat parallel aan de rivier langs de waterkant loopt. Het is een sensatie, omdat je aan alles voelt dat je ergens loopt waar je anders nooit zou kunnen komen (als het water in de Maas af en toe te hoog staat kan het alsnog niet, maar dat wijst zichzelf). Terwijl onzichtbare dieren ritselend wegschieten in het riet, het water klotst onder de vlonder en je over dwarse wilgentakken stapt, zie je ondertussen grote schepen op zwaaiafstand voorbijvaren. Van zo dichtbij is de Oude Maas echt majestueus.
Wanneer je aan het einde van de vlonder weer vaste grond onder de voeten hebt, kun je nog voor een andere verrassing komen te staan. Vooral als je inmiddels vergeten bent dat je door een hek bent gekomen waarop stond dat er hier Schotse Hooglanders vrij rondlopen… Goed om je heen kijken dus, en afstand bewaren; dan komt alles goed.
Het Ruigeplaatbos is prachtig en ook écht ruig en daarom uniek in ons keurige Nederland. Een aanrader, ook om regelmatig naar terug te gaan.
Kijk voor meer informatie over activiteiten en natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde. Je achtertuin is ruiger dan je denkt!
Foto's: Ineke van Dort.

Advertenties uit de krant