Martin en Jeroen werden afgelopen seizoen Nederlands kampioen
Martin en Jeroen werden afgelopen seizoen Nederlands kampioen

Vader en zoon beleven droom: 'Geweldig om dit samen te doen'

Algemeen

Samen maakten vader en zoon al ontelbare mooie momenten mee. Op de open dag van midgetgolfclub De Hole Ridders kwamen Nederlands internationals Martin (52) en Jeroen (23) van Holland vertellen over hun allergrootste passie. "We leven voor de sport."

door Jeffrey van der Maten

Van Holland junior kent geen twijfel: "Ja, mijn vader is echt mijn voorbeeld." Even glimlacht hij, denkend aan alle mooie momenten die de twee samen beleefden. "De eerste paar jaar gingen we overal samen naartoe. Daar heb ik het meest van geleerd."
Op zijn elfde werd hij aangestoken door het enthousiasme van zijn vader. Van Holland senior speelt al zo'n 25 jaar midgetgolf, dus was een ervaringsdeskundige. "Ik heb nog in een grijs verleden gekorfbald, maar ik merkte al snel dat minigolf in mijn genen zit", aldus de jongste van het stel. Martin, die met zijn vrouw en zoon in Ede woont, had jaren terug hetzelfde. "Ik ben besmet geraakt en sindsdien wilde ik niets anders meer."

Landstitel
Samen staan ze nu al enkele jaren aan de top. De Hole Ridders, waarvoor vader en zoon Van Holland uitkomen, is een hoofdklasser in het midgetgolf. Afgelopen seizoen bekroonden ze jarenlang hard werken met het behalen van de landstitel. "We kwamen in maart direct op voorsprong in het klassement en die hebben we niet meer uit handen gegeven", aldus Martin. "Het was mijn beste sportprestatie tot nu toe."
Martin noemt expliciet het woord sport. "Het beeld bestaat dat minigolf geen sport is, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Je moet je goed kunnen concentreren, het kost onwijs veel energie en we maken veel trainingsuren. Op zaterdagen staan we vaak tien uur lang op de baan te oefenen."
Jeroen vult aan: "We leven ook echt als topsporters. Zo zit een avondje stappen er niet in voor mij als ik zondag een wedstrijd heb en ook qua voeding letten we goed op", aldus de student grafische vormgeving. "Maar het is het zeker waard."

Cadeau
Voor Martin is het mooiste van alles om de sport samen met zijn zoon te beoefenen. "Ik geniet er echt van", zegt de 52-jarige prof met een stralend gezicht. "Iedere dag is een cadeau voor mij. Ik ben ongelofelijk blij en trots dat ik dit samen met mijn zoon kan doen. Ik wil hem helpen waar ik kan. Alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, draag ik aan Jeroen over."
De mannen zijn beiden Nederlands minigolfinternational. Martin komt uit in de seniorenklasse (45+), terwijl zijn zoon in de algemene klasse speelt. Eerstgenoemde reist binnenkort naar Porto om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Europa Cup, een toernooi waar landen vanuit heel Europa aan deelnemen. "Het toernooi duurt drie dagen, maar we gaan anderhalve week. Zo kunnen we ons optimaal voorbereiden."
Beide mannen genieten van hun profbestaan. Samen hebben ze nog één droom: volgend jaar de titel prolongeren en samen naar het Europees Kampioenschap gaan. Door zijn studie kan Jeroen dit jaar niet meereizen, dus is er een extra motivatie voor het toch al ambitieuze koppel. "Laten we dat maar als doel stellen."

Advertenties uit de krant