De Kaukasische vleugelnootboom van de huishoudschool
De Kaukasische vleugelnootboom van de huishoudschool

Zorg voor vleugelnootboom

Algemeen

De gemeente gaat zorgen voor onderhoud voor de Kaukasische vleugelnootboom op het plein van de voormalige huishoudschool. Sinds dit gebouw niet meer voor onderwijs wordt gebruikt is er nauwelijks zorg geweest voor deze monumentale boom.
PvdA-raadslid Jilles Soffree stelde de conditie van de vleugelnootboom ter sprake tijdens het vragenuur van de gemeenteraad. Eerder werd met inspraak bij een raadscommissie de verwaarlozing van de boom onder de aandacht gebracht. De vleugelnoot heeft voor een deel te maken met schimmel en een deel van de stam is geblakerd omdat er onderaan de boom fikkie is gestookt. Ook staan overhangende takken op breken. "Het is een van de mooiste bomen die we in Ridderkerk hebben" stelt Soffree, die daarom actie wil.
Die actie is volgens wethouder Peter Meij al ondernomen. Op 14 september, een week nadat de boom ter sprake kwam in de commissievergadering, hebben medewerkers van de afdeling groen de boom geïnspecteerd. "Daaruit is gebleken dat de boom in goede staat verkeerd en niet ziek is. Wel is er onderhoud nodig. Er moet gesnoeid worden" zegt de wethouder.
De gemeente zal de zorg voor de boom nu op zich nemen. Lang was onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk was. Het beheer van het oude schoolgebouw is tijdelijk in handen gegeven van Vilex. De verhuurder van de lokalen in de school is daarbij ook verantwoordelijk voor reparaties aan de binnenkant van het gebouw. Voor de buitenkant van het gebouw is die zorg voor de gemeente. De boomverzorging zou weer op het bordje liggen van Vilex, maar daar heeft die organisatie geen enkele ervaring mee.

Advertenties uit de krant