Afbeelding

Criminologie, wat is dat?

Algemeen

Wanneer ik op verjaardagen met feestgangers aan de praat raak, wordt er vrijwel altijd gevraagd naar mijn studie. Studenten blijken hier vaker last van te hebben. Al vind ik het nooit erg om over mijn studie Criminologie te vertellen. Wat!? Criminologie, ja. Wat de precieze inhoud van mijn studie is? Tsja, geen idee eigenlijk.

Een multidisciplinaire, empirische objectwetenschap, dat is wat een hoogleraar ons studenten voorschotelde tijdens het allereerste college. Iets in de richting van allerlei verschillende wetenschappelijke disciplines die met elkaar te maken hebben en die toetsbaar aan de wetenschap van de criminaliteit moeten zijn. Best ingewikkeld. Dus ik zeg altijd maar dat de studie een combinatie van Rechten, Sociologie en Psychologie toegespitst op het fenomeen criminaliteit is in de hoop dat men hiermee akkoord gaat. De meeste verjaardagsbezoekers accepteren deze definitie. Echter, zijn er altijd wat mensen die meer willen weten. 'Wat leer je dan zoal?' vragen zij mij waarna zij een blokje kaas in de mond stoppen. Even een voorbeeld, want ja hoe leg je zoiets anders uit.

'Afname criminaliteit in alle delen van Nederland' meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in maart van dit jaar. Oké, dus de criminaliteit daalt, toch? Of speelt er misschien meer? Er is meer aan de hand, het land is niet ineens veel minder crimineel geworden. Er zijn meerdere factoren die een daling van de criminaliteitscijfers kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan een efficiënter politiebeleid, een daling van de aangiftebereidheid of de verplaatsing van offline naar online criminaliteit. Wanneer er een citaat als deze voorbij komt, horen er (volgens mijn hoogleraar) allerlei vragen bij mij op te komen. Vragen als: hoe weten ze dat? Waar baseren zij zo'n uitspraak op? En hoe hebben ze die criminaliteitscijfers gemeten?

Al met al leer ik verder te kijken dan mijn neus lang is. Een daling van de criminaliteitscijfers betekent niet meteen een algehele daling van de criminaliteit. Even voor de duidelijkheid: ik beweer hier niet dat er geen sprake is van een criminaliteitsdaling, enkel dat de uitspraak vragen bij mij oproept.

Naar mijn mening zal criminaliteit altijd blijven bestaan en om dit fenomeen onder controle te houden, is er onderzoek nodig. Laat dit nou net het onderzoeksgebied zijn waar ik in word opgeleid. Heb ik toch nog iets aan de titel criminoloog!

Advertenties uit de krant