Afbeelding
Rachelle

Column Rachelle: Wie is de dader?

Algemeen

Stel dat er een overval is gepleegd op de buurtwinkel om de hoek. De dader kwam vlak voor sluitingstijd de winkel binnen en dwong de winkeleigenaar onder bedreiging van een wapen de inhoud van de kassa aan hem te overhandigen.

De politie is op zoek naar een voortvluchtige jongeman die hoogstwaarschijnlijk betrokken is geweest bij de overval. De verdachte draagt een zwarte jas, een donkergrijze trainingsbroek van een bepaald merk en donkere gympen, mogelijk gewapend. Met hulp van voorbijgaande Ridderkerkers die de politie tippen over zijn mogelijke vluchtroute, wordt na enige tijd een verdachte opgepakt. De verdachte wordt op het bureau verhoord, maar ontkent. Hier kan de politie weinig mee. Een verdachte mag maar voor een bepaalde tijd vastgehouden worden voor onderzoek. Behalve natuurlijk wanneer er sterke vermoedens van schuld zijn. Helaas, die zijn er niet. De camerabeelden waren erg onduidelijk en er zijn tegenwoordig zoveel jongemannen die er 's avonds laat zo bijlopen.

Het is misschien voor te stellen dat het slachtoffer gedurende de overval zo in paniek is dat hij niet of nauwelijks let op de dader. Dit is al helemaal het geval wanneer de dader een vuurwapen bij zich heeft. Het slachtoffer is zo gefocust op het wapen dat de omgeving vervaagd (het weapon-focus effect). De winkeleigenaar heeft in dit specifieke geval geen idee wie er die avond hem van zijn dagopbrengst wilde beroven.

Tijd voor de volgende stap: getuigenverklaringen. De politie zou kunnen kiezen voor een zogenoemde eenpersoonsconfrontatie. Hierbij wordt enkel de opgepakte verdachte aan de getuige getoond met de vraag of hij de overvaller was. Grote kans op het afleggen van een valse verklaring. Om die kans te verkleinen is er een mogelijkheid tot een zogeheten osloconfrontatie of, hoe het in Amerikaanse series genoemd wordt, een line up.
Bij deze methode wordt de verdachte samen met minstens vijf andere op hem lijkende personen gepositioneerd achter een geblindeerde ruit. Nu is het de bedoeling dat de getuige aanwijst wie van de zes mannen hij die avond heeft herkend. De kans op een valse verklaring blijft bestaan. Hoe verder de overval in het verleden ligt, hoe lastiger het voor een getuige is zich de dader te herinneren. Dus ook als de verdachte door de getuige aangewezen wordt, blijft de vraag bestaan of desbetreffend persoon ook daadwerkelijk de dader is. Aan de politie de taak om de juiste persoon op te sporen.

Advertenties uit de krant