Afbeelding

Luuk van Kwawegen: Jong, creatief, talentvol en ambitieus

Algemeen

Zijn grote droom?
Regisseur worden.
Zijn grote voorbeeld?
Steven Spielberg.
Ik ben op bezoek bij Luuk van Kwawegen (bijna 14). Vorige week berichtten wij in De Schakel dat Luuk winnaar was geworden van de Cinekid Shorts by Kids competitie. Tijd om nader kennis te maken met de ambitieuze tiener uit Barendrecht.

Door Ronald Hooijmeijer

,,Toen ik zes jaar was kreeg ik mijn eerste camera" vertelt Luuk als ik aan de keukentafel heb plaatsgenomen. Het decor waarin we zitten komt me bekend voor uit de winnende inzending van Luuk. ,,Ik filmde direct alles wat los en vast zat. Soms tot ergernis van mijn ouders en zus, want iedere keer stond ik weer met die camera in de aanslag. Geen idee waar mijn passie vandaan komt. Mijn ouders hebben er in ieder geval niets mee. Ze stimuleren me vooral te doen wat ik leuk vind."

Shorts by Kids
Luuk is HAVO-leerling van het Dalton Lyceum. Hij werd door zijn moeder attent gemaakt op Stichting Cinekid. De stichting wil kinderen actief betrekken bij kwalitatief hoogstaande media. Al ruim 30 jaar zetten ze zich in om de productie van dit soort media voor kinderen te stimuleren en kinderen zelf een bijdrage te laten leveren aan de creatie ervan. Het doel is de mediaontwikkeling van kinderen te begeleiden, hen met een kritische blik naar media te leren kijken en hun wereldbeeld te vergroten.
Jaarlijks is er een Shorts by Kids competitie waar Luuk dit jaar voor de tweede keer aan deel nam. Viel zijn eerste inzending twee jaar geleden nog niet in de prijzen, dit jaar was zijn inzending de hoofdprijs waard. Het thema van de film was 'de mediajungle en ik'. Daarop heeft Luuk de film 'Snapbos' gemaakt.
,,Ik heb de film zelf bedacht en geregisseerd. Toen het idee er was heb ik een script geschreven, de acteurs gezocht en ben ik aan de slag gegaan." Terwijl Luuk het vertelt legt hij het script op tafel. In het script staat tot in detail beschreven hoe de film eruit gaat zien en welke teksten er gesproken worden. Leuk detail, onder de voorpagina van de krant die in het begin van de film door de brievenbus valt zit Weekblad De Schakel. ,,Ik bezorg er iedere week ruim 220 en er zijn er altijd wel over. Dat kwam goed van pas," lacht Luuk. ,,Alfred Kooijman heeft het camerawerk gedaan, omdat ikzelf een rol speelde. Oude Westen TV presentator Elmar Levy speelde de rol van Siri. Het editen heb ik ook zelf gedaan. Nee, daar heb ik geen cursussen voor gehad. Op internet is er veel over te lezen en dan maar vooral veel doen."

Filmacademie
Luuk is geen atleet. Hij heeft wel sporten beoefend, maar niets kon hem echt boeien. Al zijn vrije tijd besteed hij dan ook aan zijn grote passie: filmen. Voor hem is er maar één groot doel. Regisseur worden. Hij weet dat het slechts weinigen gegeven is die droom waar te maken. ,,Ik wil graag een opleiding aan de filmacademie in Amsterdam gaan volgen. Die staat bekend als de beste die er is. Per jaar schrijven daar 150 leerlingen in, maar er worden er maar vijf aangenomen. Dan moet je dus wel heel goed zijn om daarbij te zitten. Lukt dat niet dan wordt het Rotterdam. Nee, een plan B heb ik niet. Ik ga zeker in de filmindustrie werken. Cameraman zou een mooi alternatief zijn."

Hoe het op de filmset aan toe gaat heeft Luuk kunnen ervaren toen hij op uitnodiging een dag met topregisseur Tim Oliehoek mee mocht lopen. ,,Tim was gastspreker op een Movietalent Day. Ik heb hem daar aangesproken en gevraagd of ik een dag mee mocht kijken op de set. Dat vond hij leuk. Zo was ik een dag te gast bij de opnames van de populaire televisieserie Hendrik Groen. Het was een fantastische belevenis. Over de schouder van een regisseur meekijken en beroemde acteurs ontmoeten."

Luuks Leventje
Dagelijks maakt Luuk filmpjes voor op zijn eigen YouTube kanaal 'Luuks Leventje. Vanuit zijn kamer maakt hij vlogs die hij online zet. Het volgende filmproject heeft de jonge cineast al op het oog. ,,Ik ga met een wedstrijd van Kunstbende meedoen. Kunstbende is een wedstrijd voor jong creatief talent. Als winnaar van de voorronde ga je naar de finale op het Kunstbende Festival. Kom je daar als winnaar uit, dan kom je op het grote podium tijdens het International Film Festival Rotterdam."

Het is duidelijk dat Luuk ambitieus is en er vol voor gaat zijn doel te bereiken.We gaan nog zeker van hem horen en zien. De winnende inzending Snapbos is te zien op het YouTubekanaal van Luuk.

Advertenties uit de krant