OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blije sokken in een grijze stad

Algemeen

Hoewel de winterse temperaturen de afgelopen dagen al goed voelbaar waren, is het nog herfst in Nederland. De tijd van het jaar waarin de bladeren van de bomen vallen, de temperatuur verder daalt en de zon steeds minder vaak straalt. De zonnige, zomerse dagen hebben nu toch echt plaats gemaakt voor het grijze, grauwe weer. Volkomen onlogisch om in deze koude periode nog verder naar het noorden te trekken. Toch gedaan. Helsinki, Finland. Wat moet je daar dan? Werd mij veelvuldig gevraagd.

Universiteiten hebben de mogelijkheid om voor een bepaalde periode studenten aan een andere universiteit in een buitenlandse stad te laten studeren. Die exchange students sprokkelen daar vervolgens de benodigde studiepunten bij elkaar.
Via deze weg is een vriendin van mij een tijdje gaan studeren in de hoofdstad van Finland: Helsinki. Voor mij en de rest van de vriendinnengroep de uitgelezen kans om eens te kijken hoe het leven er daar aan toe gaat. Een soort niet-zonvakantie met z'n allen. Zo kom je nog eens op plaatsen terecht waar je anders nooit heen zou gaan.

Met koffers vol truien en warme sokken kwamen wij aan in Helsinki, toen nog donker. Pas bij het openen van de gordijnen de volgende ochtend werd mijn beeld van de stad helder: grijs. Enkel hoge, grijze appartementencomplexen omringd door kale bomen te zien. Zelfs de graffiti op de elektriciteitskastjes was grijs. Verschillende tinten grijs weliswaar, maar toch grijs. Dit zou de perfecte plek voor de opnames van een nieuwe misdaadserie zijn.

In de hoop wat meer kleur te zien in het centrum van de stad vertrokken wij vol goede moed die kant op. Eenmaal aangekomen concludeerde wij dat de reeds opgehangen kerstverlichting en de paspoppen in de etalages de sfeer bepaalde. Veel mensen bij elkaar, muziek op straat en zelfs daar zou je, vanwege de overvloed aan grijsheid, niet dood gevonden willen worden.

Natuurlijk mocht dit de pret niet drukken. Om de kou te trotseren trokken wij onze warme truien en sokken aan en zo struinden wij door de straten van Helsinki langs verschillende toeristische trekpleisters. Maar goed dat een klein deel van mijn collectie Happy Socks mee afgereisd is naar het koude, maar vooral grijze, Finland. Zo bracht ik toch nog een beetje kleur in het Finse leven.

Advertenties uit de krant