<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo decombinatieridderkerk.nl
De paardenloods met asbestplaten mag er in 2024 niet meer staan
De paardenloods met asbestplaten mag er in 2024 niet meer staan (Foto: )

Geen toekomst voor Waalzicht

RIDDERKERK - Het nieuws sloeg vorige week in als een bom. Na bijna veertig jaar komt er een einde aan manege Waalzicht in Rijsoord. Ook eigenaresse Ilse Schotanus en manegehoudster Jo-Ann de Boer vinden het een verschrikkelijke beslissing, maar zien geen andere oplossing. "Er moet nu elke maand geld bij. Dat is gewoon niet vol te houden" zegt Jo-Ann.
Twaalf jaar heeft Jo-Ann de Boer ziel en zaligheid gelegd in Waalzicht. Oplopende kosten groeien haar echter boven het hoofd. "Ik heb hooi en stro meer dan twee keer zo duur zien worden. Ook voor de mestafvoer betaal ik nu veel meer. En dan praat ik nog niet eens over het eigen risico dat ik steeds moet betalen als er voor een gevallen kind de ambulance onnodig is gebeld of men nadien naar een huisartspost gaat" vertelt de manegehoudster. Daarbij kwam het overlijden van zeven paarden in het afgelopen jaar: "Eentje door een ongeluk tijdens een ruiterkamp toen het met een hoef in een hek terecht kwam. Anderen door ouderdom, ziekte en twee paarden die ik nooit had moeten kopen. En het vervangen van twee paarden per jaar betekent voor mij dat ik een jaar voor niks werk."

Terrein te klein
Dit opvangen door het (fiks) verhogen van de tarieven heeft Jo-Ann niet aangedurfd. Verlagen van de huur is niet de oplossing voor de langere termijn, want er wachten de komende jaren grote investeringen. "We hebben nu een grote loods dat helemaal uit asbestplaten bestaat. Die moet uiterlijk in 2023 vervangen zijn. Daar komt bij dat er nu andere eisen zijn voor de afmetingen van paardenboxen en het manegeterrein als geheel net te klein is. Er is geen ruimte voor een tweede bak en die zou nodig zijn om rendabel lessen te kunnen geven" schetst Ilse de problematiek.
Er is nu overleg met de gemeente over een mogelijke andere invulling van het terrein. Hierover is nog niks zeker. De bouw van een nieuwe manege in de directe omgeving is ook met de gemeente besproken. "Maar om dit te realiseren heb je al snel meer dan anderhalf miljoen nodig. Er is geen bank die me dat gaat geven" stelt Jo-Ann, die dit alternatief daarom niet als haalbaar ziet.
Tot 1 februari 2019 gaan alle lessen en andere activiteiten van Waalzicht gewoon door, inclusief de geplande wedstrijden in december en januari. Op dit moment lopen er nog gesprekken om de manage nog tijdelijk te behouden voor pensionklanten. Alle manegepaarden krijgen waarschijnlijk onderdak bij particuliere eigenaren. "Ook andere maneges hebben belangstelling getoond, maar ik geef voorrang aan mensen die deze paarden al kennen. Voor elk paard heeft zich al een gegadigde gemeld."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>