OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Column Rachelle: Donkere inbraakdagen

Algemeen

Het is december. De maand waarin de astronomische winter de herfst vervangt. De tijd van het jaar dat iedereen het nog net een beetje kouder krijgt, en de kachel overuren draait. De dagen worden korter en de zon schijnt minder lang. Voor inbrekers de perfecte periode om hun criminele handelingen te verrichten.

Het aantal woninginbraken loopt in de donkere maanden flink op. Gemiddeld slaan inbrekers in deze periode bijna vijftig procent meer toe dan in de lichtere maanden van het jaar. Omdat inbrekers in de grote steden steeds beter in de gaten worden gehouden, verplaatsen zij hun aandacht nu vaker richting de kleinere gemeentes. Afgelopen jaar was Ridderkerk wat betreft woninginbraken een gemiddeld scorende gemeente. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat 48 procent van alle meldingen omtrent woninginbraak binnen kwamen tijdens de donkere dagen. Dit betrof 59 meldingen van inbraak en poging tot inbraak per 10.000 huishoudens.

De Buurtpreventie let deze dagen extra goed op situaties die snel kunnen leiden tot een inbraak. Als wij bijvoorbeeld een geheel onverlicht huis met een open raam signaleren, adviseren wij de bewoners door middel van een briefje in de bus hier zeker deze dagen beter op te letten. Ook hopen wij dat onze fluoriderend gele hesjes opvallen en inbrekers zullen afschrikken.

Vooral tijdens de feestdagen slaan inbrekers toe. Terwijl gezinnen het huis verlaten om feest te vieren bij vrienden of familie, zijn inbrekers met hele andere dingen bezig. Op zoek naar een geschikt doelwit letten zij op meerdere aspecten. Zij beoordelen aan de hand van al dan niet brandende lichten en openstaande ramen of er iemand thuis is. Als de inbrekers een geschikt huis hebben gevonden gaan zij ervoor. Het huis is volledig donker, de auto staat niet voor de deur en de bewoners zijn door alle hectiek rondom de feestdagen zelfs vergeten de achterdeur op slot te draaien. Dat is makkelijk.

'Maak het ze niet te makkelijk' hoor ik dat lampje op tv al zeggen. 'Doe altijd ramen dicht, lichtje aan, deur op slot. Ook als je maar heel even weggaat.' Leg ook even je kostbare spullen uit het zicht en bel gewoon 112 als je een verdachte situatie ziet.

Advertenties uit de krant