Afbeelding

Midwinterhoornwandeling door het Waalbos

Algemeen

RIDDERKERK - Zaterdag 22 december houdt Stichting Natuurbeheer Waalbos een midwinterwandeling door het Waalbos. Het Waalbos ligt in Rijsoord en is in beheer van Staatsbosbeheer. Om de winterse sfeer te benadrukken zijn de Westlandse Midwinterhoornblazers aanwezig tijdens de wandeling. Zij zullen op verschillende plaatsen in het gebied staan en wisselen elkaar af.

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Het mondstuk (de happe) wordt gemaakt van een klein stukje speciaal gesneden vlierhout gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. De happe, wordt meestal schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Er bestaan "droge" hoorns en "natte" hoorns. Bij droge hoorns zijn de twee hoornhelften met houtlijm weer met elkaar verbonden. Bij natte hoorns legt men op de zaagsnede een mattenbies en worden de hoornhelften met hoepels van bies tegen elkaar gebonden. Om ze luchtdicht te krijgen worden deze hoorns daarna in een waterput gehangen, zodat door het opzwellen van bies en hout alle naden zich luchtdicht sluiten. Deze hoorn moet dan ook onder water bewaard worden.

Het gebruik van midwinterhoorns vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de Germaanse joelfeesten, die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende (21 december). Dit om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan erin slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Daarna is de traditie overgegaan in het verjagen van boze geesten. Met de midwinterhoorn wordt een eenvoudige melodie geblazen. In Twente en Oost-Nederland wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen"). Ook is de midwinterhoorn vroeger gebruikt als communicatiemiddel gebruikt om de boeren bijeen te roepen en in de grensstreek om smokkelaars te waarschuwen voor de politie. Het unieke oergeluid van de midwinterhoorn zal zaterdag 23 december door het Waalbos galmen.

Ze zullen een wandeling van ongeveer anderhalf tot twee uur maken door het Waalbos. De wandeling begint om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Waalbos, wat ligt achter het parkeerterrein van restaurant Ross Lovell en naast Waalweg 5 te Rijsoord. Ze zijn naar schatting om 12.00 uur terug op het parkeerterrein. Onderweg wordt een warme drank (glühwein of chocolademelk) aangeboden. Kosten voor deelname bedragen 2,50 euro voor donateurs en 5 euro voor anderen. Aanmelden voor deze unieke tocht kan bij cpgroshart@gmail.com of via 0180-428262.

Advertenties uit de krant