Afbeelding

VanHuis bijlage: Stedentrip Parijs

Algemeen

Ronddwalen in een stad, me verbazen, me laten verrassen, geen idee hebben waar ik ben, niet op de klok te hoeven kijken en alles gewoon laten gebeuren. Ik houd ervan. Drie dagen weg voelt als een week. Ik ben niet de enige, stedentrips zijn populair. En zeker met de vliegprijzen van nu, is er maar weinig wat je tegenhoudt om er op uit te trekken.

Door Astrid Potuijt

Afgelopen januari kozen we voor Parijs. De stad die ik al meerdere keren bezocht, maar waar ik niet uitgekeken raak. Voor maar 66 euro vlogen we heen en terug. Een hotelletje voor twee nachten zochten we uit via booking.com.  Voor 100 euro per persoon, inclusief ontbijt, zijn er al prima hotels te vinden. Je hoeft er tenslotte alleen maar te slapen.  Ons hotel lag vlakbij de Notre Dame en naast een grote, autovrije winkelstraat waar het 's avonds enorm druk en gezellig was met – ook in januari dus – overvolle terrassen.

Natuurlijk bezoek je de Eiffeltoren en het schilderspleintje Montmartre als je in Parijs bent, kijk je uit over de stad via de trappen van de Sacré-Cœur, wandel je langs de Seine en ga je via de Arc de Triomphe shoppen op de Champs-Élysées. Maar dit keer wilden we ook wel eens wat nieuws. Zo kwamen we terecht bij ondergronds Parijs. De Catacomben is een verzamelplaats van beroemde begraafplaatsen. Onder Parijs is een netwerk van tunnels van zo'n 290 kilometer lang. De Catacomben is 1,7 kilometer en de enige tunnel waar je in kunt. De andere tunnels zijn verboden terrein. Hoewel er wel op internet veel video's te vinden zijn van groepen mensen die daar samenkomen. Een soort van 'hangplekken' dus eigenlijk.

Het is indrukwekkend om al die schedels en botten netjes opgestapeld te zien liggen. Volgens Wikipedia zijn het de resten van zes miljoen mensen die er liggen. Overigens werd een deel van de tunnels ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het verzet. Als je dat beseft terwijl je er loopt, maakt het nog meer indruk.
De tunnels zijn vaak smal en laag, dus voor claustrofobische mensen niet aan te raden. Het is een van de goedkoopste attracties van Parijs. Voor slechts twaalf euro ben je drie kwartier tot een uur zoet. www.catacombes.paris.fr

Even verderop ligt de 'Ballon de Paris Generali' in het Parc André Citroën. Deze grote luchtballon bezorgt je een mooi uitzicht over de stad als het bijvoorbeeld te druk is bij de Eiffeltoren. Jammer genoeg (of gelukkig, want ik heb enorme hoogtevrees) stond er teveel wind toen wij er aankwamen en konden we de lucht niet in. Volgens de website kost een tochtje op 150 meter hoogte maar twaalf euro. www.ballondeparis.com.

Met de metro cross je gemakkelijk de stad door. Wij deden het dit keer lopend. Dan zie je toch het allermeest. Na drie dagen en met 56 kilometer in de benen ga je het wel voelen, maar daar tegenover staat dat je zonder schuldgevoel pizza en crêpes kan eten, want die calorieën verbrand je toch zo weer.

We wisten dat Parijs duur was en waren voorbereid toen we de warme chocolademelk met slagroom afrekenden. Maar die 27,40 euro zagen we niet aankomen. Dit was wel extreem duur. Later konden we ook ergens een koffie en thee doen voor slechts vijf euro per stuk. Dit klonk opeens als een koopje. Het eten daarentegen valt weer mee. De meeste attracties zijn prijzig. Zoals de Eifeltoren (35 euro per persoon) of het Louvre (17 euro per persoon). Via internet zijn er verschillende sites met voorrangstickets en kortingen, dus het is zeker de moeite waard om je in te lezen voordat je je portemonnee trekt.

We hebben weer genoten van Parijs, haar gezellige straten en mooie architectuur. We maakten nog wat spanning en sensatie mee omdat de 'gele hesjes' dat weekend ook demonstreerden. Alle wegen rondom de Arc de Triomph waren voor het verkeer afgezet en ik heb nog nooit zoveel politie op de been gezien als daar. We konden er rustig doorheen wandelen en het hele tafereel goed in ons opnemen. Toen de 'gele hesjes' en de politie naar elkaar toe begonnen te lopen, werd de sfeer een beetje dreigend en zijn we maar snel een zijstraat ingeschoten. We droegen dan wel geen geel, maar wilden niet het risico lopen dat ze ons zouden verwarren met de demonstranten.

Al met al een enerverend, geweldig weekend. Op naar de volgende stedentrip.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant