Afbeelding

Herinneringen bewaar je niet op zolder

Algemeen

Een opgeruimd huis

Door Astrid Potuijt

In het voorjaar gaan we massaal weer aan de grote schoonmaak en slaan we aan het opruimen. Achterhaalt? Helemaal niet. Zodra de zon gaat schijnen en de deuren en ramen weer open kunnen, krijgen we schoonmaakkriebels. Schoonmaken is een stuk makkelijker in een opgeruimd huis. En dat blijkt tegenwoordig steeds meer een probleem. Onze consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat huizen dichtslibben van de spullen. Er worden zelfs garageboxen gehuurd om de spullen op te slaan. Spullen waar de meeste mensen ook gemakkelijk zonder zouden kunnen.

Gelukkig is het beroep van professional organiser in opkomst. Het staat ook de top tien van beroepen met toekomst. Dus hulp is dichtbij.

,,Veel mensen willen wel opruimen, maar missen het overzicht en komen tijd tekort", vertelt Tara Verhoeven. Zij is professional organiser en is gevestigd in Rhoon. ,,De spullen die mensen om zich heen verzamelen, dat is echt iets van de tijd van nu. Ik geef altijd de Action als voorbeeld. Je gaat er naar binnen voor één boodschap en komt met een tas vol naar buiten. Het is goedkoop, we kunnen het geld missen, dus denken er niet echt bij na. Maar het gevolg is wel dat de kasten thuis uitpuilen. Hoeveel pannen of vazen heb je nu echt nodig?"

Spullen verzamelen zit in onze genen. Het is een soort oerdrang en het gevoel 'stel dat ik het opeens nodig heb' overheerst bij veel mensen.

Hoe gaan we het aanpakken en waar beginnen we? ,,We beginnen in de ruimte waar je het meeste bent. Meestal zal dit dus de woonkamer zijn", vertelt Tara. ,,Ik werk graag met de vier O's. Die staan voor overdenken, opschonen, ordenen en onderhouden. We gaan dus eerst prioriteiten stellen en inzicht creëren. Daarna gaan we kijken wat je zou willen bewaren. Hier moet je af en toe ook streng voor zijn. We hebben natuurlijk vaak te maken met spullen met een emotionele waarde. Maar ik zeg altijd: Herinneringen bewaar je niet op zolder. Als je bijvoorbeeld tien items hebt van je overleden moeder, kan je ervoor kiezen om er een of twee te bewaren en de rest te fotograferen. Natuurlijk is dat moeilijk, maar het blijkt ook dat het loslaten van spullen uiteindelijk een goed gevoel geeft."

Na het opschonen komt het ordenen. ,,Zorg er bijvoorbeeld voor dat kastjes voor twee derde deel gevuld zijn. Je hebt dan overzicht in het kastje en hoeft niet van alles eruit te halen om iets te zoeken." Vervolgens gaan we onderhouden. ,,Onderhouden wil zeggen dat je iedere dag even tien minuutjes de rondslingerende spullen opruimt. Op die manier houd je het bij en kost het weinig tijd."

Speelgoed en kleding. Het zijn van die 'spullen' waar je nooit genoeg van lijkt te hebben. Speelgoed komt via allerlei wegen het huis binnen. Hoe moeten we daar als ouders mee omgaan? ,,Blijf kritisch en observeer het kind. Waar speelt het kind mee en waar niet? Stap ook over van het geven van cadeautjes naar het geven van 'uitjes' op verjaardagen. Een bioscoopbon is bijvoorbeeld al een hartstikke leuk cadeau. En hanteer hier ook de regel; als er iets in komt, gaat er ook iets uit. Kinderen vanaf drie/vier jaar kunnen al prima helpen opruimen. En wat betreft kleding… ook hier geldt dat je beter eerst eens goed kunt inventariseren wat je al hebt hangen voordat je iets nieuws aanschaft. Een kledingkast opruimen kan een grote klus zijn. Handig is het dan ook om deze klussen op te delen in stukken. Je doet de ene dag je broekenafdeling en de volgende dag de truien. Zo is het een overzichtelijke klus en kost het per keer niet al te veel tijd."

In Australië is het opruimen, mede door Marie Kondo, zo'n hype dat de kringloopwinkels de aanvoer van spullen niet meer aankunnen. Dat wil toch wel zeggen dat het werkt. ,,Marie Kondo vraagt bij ieder item 'Does it spark joy?'. En uiteindelijk is dat natuurlijk waar het om gaat", zegt Tara. ,,Word je daadwerkelijk blij van bepaalde spullen, bewaar ze dan, en anders doe je het weg. Spullen moet je tenslotte ook onderhouden en verzorgen. Dat kost tijd en vooral veel ruimte."

www.hart4organizing.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant