OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tuin wordt weer een groen plek

Algemeen

Tuintips van Mariëtte

Door Astrid Potuijt

In het voorjaar gaan we massaal weer in de tuin of op het balkon werken. Want natuurlijk moet alles netjes en gezellig ogen voor al die heerlijke dagen die we daar door gaan brengen. De meeste Nederlanders willen een onderhoudsvriendelijke tuin. Weinig tijd, maar wel de lusten van de tuin. Maar de hele tuin dichtstraten blijkt helemaal niet zo veel tijd te schelen ten opzichte van een groene tuin met onderhoudsvriendelijke planten. De keuze is dus snel gemaakt. De tuin wordt weer een groene plek waar vogels en vlinders langskomen en waar we heerlijk kunnen genieten van al dat moois. We vroegen een expert om de beste tips.

Mariëtte Schäffers is al sinds jaar en dag met planten bezig. Jaren geleden legde ze de Vlindertuin aan bij De Kleine Duiker in Barendrecht, tegenwoordig onderhoudt ze nog steeds een tuin bij de zorg- en kinderboerderij en heeft ze even verderop, naast Theehuys Polderzicht, haar eigen kwekerij met de naam 'Het Kwekerijtje'.

,,Als eerste is het belangrijk om te weten dat wij hier in de omgeving vooral op kleigrond wonen", vertelt Mariette.  ,,Dat als er planten worden gekocht, hier dus opgelet moet worden. Rododendrons zijn bijvoorbeeld prachtig, maar doen het niet zo goed op kleigrond. Daarnaast is het ook zaak om goed op te letten waar de standplaats van een plant is. Als er bijvoorbeeld 'halfschaduw' op het kaartje staat, betekent het dat deze plant ongeveer drie tot vijf uur zon per dag nodig heeft. Als je op deze beiden tips let, dan scheelt het al veel frustraties als planten niet willen bloeien of zelfs doodgaan ondanks je goede zorgen."

Snoeien in het voorjaar
Eigenlijk begint het onderhoud in het najaar. Wat de meeste mensen doen is de tuin kaal maken. Oude plantdelen afknippen en alles strak maken. Maar volgens Mariëtte moeten we dat juist niet doen. ,,Siergras is bijvoorbeeld prachtig in de winter", zegt ze. ,,Ook andere struiken en planten kunnen we rustig laten staan. Het beschermt de planten in de winter. Als het voorjaar is, gaan we pas knippen. Het mooiste is om het dan te versnipperen en om de planten heen te leggen. Hierdoor wordt de bodem bedekt en het is goed voor de structuur van de grond."

,,Kies ook altijd voor meerdere planten van hetzelfde soort. Bijvoorbeeld acht keer drie van dezelfde planten. Als je deze verdeeld over de tuin, komt er een ritme in wat mooi staat, maar het is ook makkelijker te onderhouden."

Tot slot raad Mariëtte de bodembedekkers aan. ,,Scheelt veel onkruid en het ziet er mooi groen uit."

Bewateren
Water geven is ook zoiets. Hoe vaak moeten we de tuin en de bloempotten bewateren?
,,Vaak lijkt kleigrond droog, maar onder de bovenste, droge laag is het vaak nog vochtig genoeg. Met de droogte van afgelopen zomer is besproeien natuurlijk wel vaker nodig. Als je de tuin besproeit kan je dat het beste 's ochtends vroeg doen. Doe je het 's avonds, dan blijven de planten vaak te nat waardoor er schimmel kan ontstaan. En slakken zijn ook dol op een natte ondergrond. Als je potten in de tuin of op het balkon hebt, zorg er dan voor dat ze groot zijn, er een gat aan de onderkant zit zodat het teveel aan water weg kan lopen en bewater ze regelmatig."

Mariette kweekt vaste planten en verkoopt ze op vrijdag en zaterdag bij Het Kwekerijtje. ,,Ik verkoop alleen planten die geschikt zijn voor de kleigrond in deze regio. De meeste planten staan ook al in de voorbeeldborders, zodat ik kan laten zien hoe ze worden." Ook helpt ze bij het maken van een beplantingsplan. ,,Als mensen een plattegrond tekenen van de tuin of het balkon, voldoende foto's meenemen en een afspraak maken, kan ik ze hierin gratis adviseren. Voorwaarde is dan wel dat de planten bij mij worden gekocht."

Vanaf zaterdag 30 maart gaat Het Kwekerijtje aan de Derde Barendrechtseweg 539 in Barendrecht weer open. Iedereen kan langskomen om plantjes aan te schaffen en advies te vragen. Voor het maken van een afspraak voor een beplantingsplan kan men appen of sms-en naar 06-36544205. www.hetkwekerijtje.nl.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertenties uit de krant