Afbeelding
Foto: Jos Wesdijk

Column-Buiten de Raad: Lintje

Algemeen

Elke ochtend voordat ze naar haar werk gaat belt ze even naar huis. Om te vragen of haar moeder goed geslapen heeft. En of ze na haar werk even de schone was kan brengen . Haar vader is elke keer weer blij met haar belletje. Het helpt hem te weten dat hij niet alleen de zorg voor zijn vrouw heeft die aan Alzheimer lijdt.

Donderdag is het zijn beurt. Sinds zijn broer niet meer thuis woont bezoekt hij hem elke week. Samen met hem kijkt hij een beetje TV en daarna doet hij hem uitgebreid onder de douche. Daar is niet altijd tijd voor en zijn broer geniet er zo van.

Zij houdt zo van hem. Tot het einde van de maan en weer terug. Dat was hun zin. Maar wat is het zwaar nu hij haar niet meer herkend. Elke dag maakt ze de gang naar het verpleeghuis. Om te helpen met eten geven. Want de zusters weten niet zo goed hoe hij het fijn vindt.

Hij moet elke dag opnieuw nadenken of hij nog even kan blijven hangen op school of direct naar huis moet. Om zijn zus op te vangen wanneer ze met het busje thuis wordt gebracht. Hun ouders werken in wisselende diensten en zijn niet altijd op tijd thuis.

Woensdag is het haar vrije dag. Fijn, dan kan ze met haar moeder de boodschappen doen. Wat ziet haar moeder uit naar dat moment. Het is stil in huis nu pa er niet meer is. En door die versleten knieën lukt het zelfstandig naar de supermarkt gaan niet meer. Natuurlijk drinkt ze daarna nog koffie. Dat er bij haar thuis nog een berg strijkwerk wacht zegt ze niet. Ook niet dat er nog een lange vergadering staat gepland van het bestuur waar zij deel van uitmaakt.

Mantelzorgers, ze verdienen een lintje! Al zullen ze zelf altijd zeggen dat het gewoon is wat ze doen. Dat die ander het toch zeker ook gedaan zou hebben. Dat je wat voor een ander over moet hebben. Wat je er ook van denkt. Of het voor jou iets is wat er bij hoort in het leven of dat het iets bijzonders is. Ik denk dat waardering op zijn plaats is. Of daar nu een lintje voor wordt uitgereikt of niet. Als raadslid wil ik er alles aan doen dat mantelzorgers de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Want goede ondersteuning helpt misschien wel meer dan dat lintje...

Erna de Wolff-ter Beek
ChristenUnie Ridderkerk

Advertenties uit de krant