Rond het bouwcontract met v.l.n.r. Christa Groshart (Natuurbeheer Waalbos), Rob van der Feijst (Zwaluwe Bouw) en Louis van Wijhe (Rijsoordse molen) met daarachter bouwbegeleider Jan Verhaar, energieadviseur Jozef Hurenkamp en Jaap Heester (IJsclub Rijsoord)
Rond het bouwcontract met v.l.n.r. Christa Groshart (Natuurbeheer Waalbos), Rob van der Feijst (Zwaluwe Bouw) en Louis van Wijhe (Rijsoordse molen) met daarachter bouwbegeleider Jan Verhaar, energieadviseur Jozef Hurenkamp en Jaap Heester (IJsclub Rijsoord)

Gezamenlijk aan de slag voor bezoekerscentrum

Algemeen

RIDDERKERK - Over ongeveer een jaar zal het Bezoekerscentrum Waalbos Rijsoord een feit zijn. Afgelopen vrijdag vond bij De Theetuin de ondertekening van het bouwcontract plaats. Zwaluwe Bouw uit Hooge Zwaluwe gaat het gebouw realiseren en zal al komende maand beginnen met het bouwrijp maken van het terrein.

Eind dit jaar zal het bezoekerscentrum casco worden opgeleverd. Daarna is het aan vrijwilligers van de aangesloten organisaties om de afwerking met zoveel mogelijk vrijwilligers te klaren.
"Op die manier drukken we de bouwkosten. We streven ernaar om het bezoekerscentrum in mei volgend jaar operationeel te hebben" vertelt Christa Groshart van de Stichting Bezoekerscentrum Waalbos. Deze stichting is gevormd door Stichting de Rijsoordse Molen, Stichting Natuurbeheer Waalbos en de IJsclub Rijsoord en omstreken. Het bezoekerscentrum komt nabij de molen en de ijsbaan aan de Waalweg en kan gebruikt worden voor activiteiten en opslag van materialen van beide organisaties.
Natuurbeheer Waalbos is de derde hoofdgebruiker die het bezoekerscentrum kan benutten voor educatie, verzamelplaats voor excursies en koffie- en schaftruimte voor vrijwilligers. Het wordt ook een plek om naar de wc te kunnen, een voorziening die bijvoorbeeld de molenaar nu ontbeert.

Oud landschap
Er komt ook een eenvoudige keuken om bezoekers van versnaperingen te kunnen voorzien. Rond het gebouw wordt een groente- en kruidentuin aangelegd om gezonde kost uit het gebied te kunnen presenteren. De verdere inrichting van het terrein brengt het oude beeld van het slagenlandschap met akkerbouw, vlascultuur en graanvelden terug. Het graan zal in de molen tot meel worden verwerkt. "Verder zal het bezoekerscentrum ruimte bieden voor allerlei activiteiten die een relatie hebben met het Waalbos, de molen en lokale cultuur" stellen de initiatiefnemers. Zij zien als mogelijkheden ook de ontvangsten van fotografen en vogelaars, workshops en exposities en activiteiten van de Rijsoordse Schilderskolonie.
Ook kan men er in woord en beeld alles vertellen over het Waalbos: "Het doel is om mensen uit de hele regio te laten genieten van de mooie natuur die hier weer vorm gekregen heeft."

Fondsenwerving
Het bezoekerscentrum wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Landinrichtingscommissie en de Landschapstafel. Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk gerealiseerd, maar is voor toepassing van nieuwe technieken afhankelijk van giften en donateurs. "We schrijven nu alle denkbare fondsen aan om dat voor elkaar te krijgen wat we willen" zegt energieadviseur Jozef Hurenkamp.
Giften voor het Bezoekerscentrum Waalbos kunnen worden gestort op rekeningnummer NL59 RABO 0321 5708 71. Voor meer informatie: www.bezoekerscentrumwaalbos.nl.

Advertenties uit de krant