Sporthal Drievliet blijft het zicht op het Vlietplein onttrekken

Winkeliers voorbijgelopen met sporthal

RIDDERKERK - Winkeliers van het Vlietplein in Ridderkerk voelen zich voor het blok gezet. Volgens wethouder Henk van Os zijn zij bereid om mee te praten over de aankleding van sporthal Drievliet en de parkeerruimte onder de sporthal. Gaby Kronemeijer, voorzitter van de winkeliersvereniging, zegt dat dit noodgedwongen is: "Twaalf jaar lang is het plan geweest om de sporthal te slopen. Nu is dat ineens van de baan en staan wij voor een voldongen feit."

De ommekeer van het college is op z'n zachtst gezegd niet goed gevallen op het Vlietplein. Volgens de ondernemers staat in de stukken veel te eufemistisch dat destijds bij de winkeliers de indruk van een mogelijke sloop van de sporthal is gewekt. Gewezen wordt op de basisovereenkomst met Woonvisie, waarmee de gemeenteraad in december 2006 instemde. "Daarin staat zwart op wit dat de gemeente verantwoordelijk is voor de bouw van een nieuwe sporthal en de sloop van sporthal Drievliet. Altijd hebben we mee mogen praten over de herinrichting van ons plein. Nu zijn we achteraf geïnformeerd over dit besluit dat haaks staat op alle eerdere afspraken" stelt de voorzitter.

Onaantrekkelijk
Na meerdere onderzoeken was ingestoken op sloop van de sporthal om het Vlietplein aantrekkelijker te maken. Het ingesloten winkelplein zou zo meer zichtbaar gemaakt kunnen worden aan de zijde van het Vlietplein. Nu voert het college als argument aan dat "deze open zichtlijn niet geheel ontstaat" door de bestaande andere gebouwen.
Dit verbaast Robert Kooijman, de fractievoorzitter van de ChristenUnie: "Dit is geen nieuwe informatie. We wisten hoe die gebouwen stonden. Er is geïnvesteerd in het Vlietplein met het idee dat de sporthal zou verdwijnen. Wat is de gamechanger geweest?".
Gaby Kronemeijer benadrukt dat er goede opties waren om het winkelplein aantrekkelijk te presenteren na het verdwijnen van de sporthal: "Daar waren mooie ideeën voor. We krijgen nu ook niet de gehoopte toegang vanaf de Vlietlaan. Wijkbewoners weten ons allemaal wel te vinden, maar voor wie voor het eerst komt blijft het toch zoeken."
Door wethouder Van Os is de suggestie gedaan om de gevel van de sporthal te gebruiken voor marketing. De winkeliers hebben daar op voorhand geen hoge verwachtingen van. "Al hang je een Rembrandt aan die muur, het blijft daaronder gewoon een onaantrekkelijk gebied. Nu gaat de gemeente weer een onderzoek naar het veiligheidsgevoel op de parkeerplaatsen onder de sporthal. Alles wat hiervoor eerder is bedacht heeft niet geholpen" wordt sceptisch vastgesteld.

Minder parkeerplaatsen
Behoud van de sporthal betekent ook dat de door Lidl gewenste uitbreiding niet gerealiseerd kan worden. Daar was bij de bouw van de supermarkt wel rekening mee gehouden. "Het betekent ook dat de los- en laadzone niet verplaatst kan worden en de onveilige situatie van krap draaiende vrachtwagens blijft" stelt de voorzitter.
Bij dit alles dreigt ook verlies van parkeerplaatsen. In de nieuwbouwplannen voor Driehoek Het Zand zijn de nu tijdelijke parkeerplaatsen voor het winkelplein niet meegenomen, terwijl de extra parkeerplekken door het niet verdwijnen van de sporthal uitblijven. "Er komen nu nog meer woningen en dus meer auto's voor dit gebied bij. De gemeente denkt nu aan een blauwe zone om het parkeren voor het winkelen te reguleren. Dat zal voor de omliggende straten meer overlast brengen. Daar gaan mensen toch naar op zoek als ze langer willen staan."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>