Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:
Waar ken ik jou van?

Leen van Geenen (94)

Waar kennen we jou van?

Ik ben het oudste lid van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers en daarom ook bij de jaarlijkse herdenking. De mensen zullen mij misschien wel kennen als de dichtende veteraan. Bij de herdenking draag ik een zelfgeschreven gedicht voor. Dichten doe ik al vanaf mijn tienerjaren. Inmiddels heb ik er duizenden waarvan een deel uitgegeven is in een bundel. Nog steeds komen er iedere dag gedichten bij. Ik hoef er niet lang over na te denken. Het gaat bijna vanzelf. Ik ben ook lid van de Ridderdichters.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Sinds mijn vrouw elf jaar geleden is overleden woon ik alleen. We zijn 58 jaar getrouwd geweest. Ik heb haar op 21 april 1946 in de bioscoop leren kennen. Ze liet haar tas vallen en die heb ik voor opgeraapt. Toen dat de tweede keer gebeurde heb ik hem weer opgeraapt, maar pas aan het einde van de film teruggegeven. We zijn samen uit de bioscoop gelopen en zijn altijd bij elkaar gebleven. We hebben een dochter gekregen. Daar zijn twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen bijgekomen.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik ben aan de Honingerdijk in Rotterdam geboren en in die buurt ook opgegroeid. Je had daar een park waar de kinderen bij elkaar kwamen. Ik spreek nu over de leeftijd zo tussen zes en veertien jaar in. Wij noemden het, het mooiste park van Europa. Het was een beetje rond schooieren en baldadig doen.Waar word je gelukkig van?

Op mijn leeftijd brengt het leven niet zoveel meer. Maar als ik met het hele gezin een pannenkoek zit te eten dan ben ik wel erg dankbaar en gelukkig.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Ik heb veel verdriet in mijn leven gekend, maar het verlies van mijn vrouw heeft me zwaar getroffen.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Ik heb nog een vriend van 93 jaar. Ik was vier toen we bevriend raakten. Zien doen we elkaar al zo'n tien jaar niet meer, maar we bellen nog wel af en toe. Ik hoef hem ook niet meer persé te zien. Het is goed zo. Het aangezicht wordt anders, maar de stem blijft hetzelfde. We hebben nooit ruzie gehad. Ik ben geen ruziemaker. Zou niet weten wie mijn vijand is.

Hoe sta je 's morgens op?

Ik ontbijt iedere morgen met een bord Brinta. Het ritme is nu anders omdat de thuiszorg om een uur of tien komt. Vroeger ging ik altijd rond middernacht naar bed en was ik er weer vroeg uit.


VERANTWOORDELIJKHEID

Schuif jou falen in het leven
Niet op een ander
Je bent zelf verantwoordelijk
Voor jouw daden
Iedereen heeft zelf een geweten
Dat hem verteld
Van goed en van kwaad
Dus hoe een ander leeft
Zijn niet jouw zaken
Leef jouw leven vrij en blij
Zoals jij leven wil
Zonder een ander
Als voorbeeld te maken

Leen van Geenen


Wat vind je stom?

Dat we door de regering de oorlog in Indië ingestuurd zijn. We hebben gevochten tegen een souverein volk. De oorlog eindigde uiteindelijk in 1949 met de Nederlandse erkenning van de Indonesische onafhankelijkheid. Totaal overbodig zijn er mensen gestorven en veel leed aangedaan.

Wat heb je geleerd van je moeder?
Mijn moeder was de liefste vrouw uit de hele buurt. Tante Geertje werd ze genoemd. Ze stond voor iedereen klaar en werd op handen gedragen. Dat behulpzame heb ik van haar overgenomen.

Waar kijk je naar op televisie?

Er is niet zoveel op televisie, vind ik. Het is dus veel zappen waarbij ik dan vaak op Discovery of National Geographic blijf hangen.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Mijn dochter. Ik spreek haar iedere dag en ze neemt me mee naar het dorp. Gaan we op een terras wat drinken. Nee, geen koffie, maar een lekker alcoholvrij biertje. Koffie drink ik thuis wel. Het is altijd gezellig en er zijn vaak bekenden die even een praatje komen maken.

Wat is je favoriete quote?

Het leven is als een sneeuwbal. Het smelt tussen je vingers en valt als water op de grond, waar het opdroogt alsof het nooit heeft bestaan.

Ken, of ben jij iemand die in deze rubriek past?
Mail naar ronald@baruitgeverij.nl

Meer berichten