Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Einde bachelor

Precies een week geleden was misschien wel het belangrijkste moment van de bachelor daar: de eindpresentatie. Het moment van de studie waarop alle belangrijke hoogleraren zich verzamelen om te aanschouwen wat de studenten in drie jaar tijd nou eigenlijk geleerd hebben. Een spannende, maar vooral drukke periode, is voorbij. Eindelijk. Geen interviews en al helemaal geen statistische analyses meer. Trots op het resultaat, dat wel.

Ik heb mijn bachelorscriptie geschreven over de mening van het volk over cameratoezicht in het uitgaansgebied. De high impact crime die hier veelal voorkomt is geweld. Om dit uitgaansgeweld te voorkomen zou cameratoezicht een preventieve werking hebben. Omdat deze vorm van toezicht op gespannen voet staat met privacy, is het van belang de mening van het volk hierover te achterhalen. Voor mij was het doen van dit onderzoek vooral van belang om mijn bachelordiploma in handen te krijgen. Met de resultaten zal niks worden gedaan, maar het gaat om de uitvoering.
Samen met mijn onderzoeksbureau heb ik een poster gemaakt waarop al onze resultaten zijn gepresenteerd. Door onze scripties met elkaar te vergelijken, konden wij conclusies trekken die vervolgens zijn vertaald in aanbevelingen voor de Gemeente Rotterdam. Volgens de onderzochte populatie is er een gebrek aan sociale controle. Met andere woorden: de contacten met buurtbewoners schieten tekort. Hierdoor zouden criminelen vrij spel krijgen want als de overbuurman op vakantie is, wordt er geen oogje in het zeil gehouden. Wij bevelen aan meer buurtactiviteiten te organiseren om de contacten onderling te bevorderen. Op deze manier heeft die inbreker bij de overbuurman als het goed is minder kans van slagen omdat de politie sneller gealarmeerd wordt. Naast de gemiste sociale controle bleek men overwegend positief over de inzet van cameratoezicht ter preventie van high impact crimes. Vooral blijven gebruiken dus die camera's in openbare ruimtes.

Hiermee heb ik mijn bachelorscriptie afgerond. De vlag mag jammer genoeg nog niet uit. Eind deze maand staat er namelijk nog een herkansing op mij te wachten. Geen stress, nog even bikkelen en ook ik heb het diploma in handen. En dan is het alweer tijd om mij te specialiseren en via de master Forensische Criminologie bij de recherche terecht te komen. Tijd om mijn dromen om te zetten in werkelijkheid.

Meer berichten