Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Hospiteren

Terwijl het voelt alsof de zomervakantie pas net begonnen is, is het einde van de maand augustus alweer in zicht. En of je er nou al aan toe bent of niet, het is weer tijd om te beginnen met de voorbereiding op het nieuwe studiejaar. Schoolspullen verzamelen, benodigde boeken inslaan en de digitale leeromgeving verkennen, het hoort er allemaal bij. Voor degenen die aan een nieuwe studie beginnen mentaal nog zwaarder.

Samen met vele andere studenten heb ik ervoor gekozen het oude vertrouwde Rotterdam in te ruilen voor de studentenstad Leiden. Nu ik mijn bachelor Criminologie op zak heb, begin ik aan een nieuw avontuur. Aangezien ik de aangeboden masters op de Erasmus universiteit niks vond, heb ik besloten te vertrekken naar Leiden. Hartstikke leuk zo'n nieuwe uitdaging in een andere stad maar wat een pokke eind met het openbaar vervoer. Fijn dat je vanaf Rotterdam Centraal, zonder NS-gezeik, binnen driekwartier in Leiden bent. Minder fijn dat het voor mij, en vele andere Ridderkerkers, eerst nog minstens een half uur duurt voordat de stad met de bus en de metro wordt bereikt. Bij elkaar opgeteld zit je al gauw op een reistijd van anderhalf uur van deur tot deur. Reden voor mij om op zoek te gaan naar een woonruimte iets dichterbij mijn toekomstige collegebanken. Het is de drukste periode als het gaat om het vinden van een studentenkamer. Alle startende studenten die aan een studie in een andere stad gaan beginnen, zijn juist nu druk op zoek naar een onderkomen dichtbij de studie. De huizen met vertrekkende studenten organiseren dan ook volop hospiteeravonden om de lege kamer in het huis zo snel mogelijk weer op te vullen. Voor zo'n hospi word je, op basis van een leuk verhaaltje over jezelf, uitgenodigd om te kijken of jij de geschikte huisgenoot zou kunnen zijn. Een soort tinderdate naar aanleiding van een e-mail maar dan moet je matchen met al de medebewoners. Het grootste deel van de hospitanten wordt natuurlijk niet uitgekozen. Er is immers maar plaats voor een enkeling. Zo gezellig mogelijk doen dus in de hoop hierdoor uitgekozen te worden als nieuwste bewoonster.

Jammer genoeg is het mij nog niet gelukt om op deze manier een kamer te bemachtigen. Het lijkt er dan ook op dat ik aan de reistijd van anderhalf uur moet gaan geloven de komende periode.

Meer berichten