Kelvin Wilson met zijn verbeelding van Ridderkerk in 1870

Ridderkerks panorama in wording

RIDDERKERK - Archeologisch illustrator Kelvin Wilson presenteerde afgelopen zaterdag een virtuele wandeling door het Ridderkerk van zo'n 150 jaar geleden. In de bibliotheek ging hij voor bijna veertig belangstellenden aan de hand van (een eeuw oude) zwart-witfoto's naar een fullcolour impressie van het dorp rond de Singelkerk in 1870.

"Het is een apart schilderij om te maken. Als ik het even niet weet kan ik voor sommige gebouwen uit mijn raam kijken" zegt de maker van dit panorama, dat hij work in progress noemt. "Er moeten nog figuren in voor het straatbeeld. Ook kunnen er nog veranderingen aangebracht worden aan de huizen als iets niet blijkt te kloppen. Als er gebouwen worden gemist kan ik die er nog bij schilderen."
Juist vanwege die details laat Wilson zijn werk nu al zien aan oudere Ridderkerkers, die nog weten hoe het vroeger bij hun grootouders was. Op basis van onderzoek presenteerde Kelvin Wilson vier jaar geleden een boekje over Ridderkerkse werkplaatsen in 1830. Het Panorama Ridderkerk is daar een vervolg op, maar voor deze dorpsvoorstelling is het veertig jaar later. "Want dan kan ik me baseren op een kadastrale kaart van 1865" aldus Wilson, die dit schilderij in opdracht maakt. Het kan echter nog niet vertellen in welke vorm het publiek deze vogelvlucht over het vroegere dorp te zien krijgt. De illustrator zit inmiddels zo diep in de materie dat hij over elk huis wel een verhaal weet te vertellen. Door zijn kennis van zaken kan hij ook aanduiden wat nu het oudste pand in het centrum is. "Verder valt natuurlijk op groen het hier vroeger was. Heel idyllisch, maar het was ook een dorp waar je vroeger aan cholera dood kon gaan."