Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Onpraktische collegezalen

De wekker gaat, 6,30 uur, zo vroeg? Lichte paniek neemt het van de slaap over. Wat is er aan de hand? Waar ben ik? En waar moet ik naartoe? Terwijl de rationaliteit wederkeert, zet ik de wekker nog even op snoozen. College begint pas over 2,5 uur, rustig aan. Na twintig minuten moet ik er toch echt aan geloven. Hup, bed uit, laat het ochtendritueel maar beginnen. Hoogleraar Criminalistiek laat de berekeningen van de diagnostische waarde van bewijs niet op zich wachten en zal stipt 9 uur beginnen met een eentonig, maar zeer belangrijk, verhaal.

Wetende dat ik veel te weinig eten mee heb om de dag fatsoenlijk door te komen, vertrek ik richting de bushalte. Veel later dan ik volgens mijn originele planning had moeten vertrekken natuurlijk. Mede dankzij de grote passen en onnodig versnelde hartslag, laat ik bus 146 niet aan mij voorbij gaan. Bij gebrek aan een directe verbinding vanuit Ridderkerk naar Rotterdam Centraal, stap ik over op Zuidplein om even later het treinleven weer in te stappen. Als bij hoge uitzondering de NS een keer normaal rijdt, haal ik die van 9.00.

Dacht je dat je in het vliegtuig weinig ruimte had?

Met enige haast wordt de collegezaal tien minuten voor aanvang bereikt. Tijd om de zaal te betreden. Erg jammer om te constateren dat er deze keer wederom geen rekening is gehouden met het feit dat er meer studenten zijn die de master volgen dan dat er plekken zijn in de zaal. Daarbij vinden een aantal medestudenten het ook nog eens een goed idee niet door te schuiven naar het midden maar stug te blijven zitten aan de uiteinden van de rijen. Doe gewoon niet, er is al zo weinig ruimte in de zaal. Maar echt, als je denkt dat je in het vliegtuig al weinig ruimte hebt, dan heb je het mis. Geloof me, de Leidse collegezaal overtreft alles. Hartstikke mooi zo'n ouderwetse zaal met allerlei geschriften aan de muren, maar praktisch is het zeker niet. Zelfs je flesje water blijft met geen mogelijkheid staan. Na twee uur is het spektakel weer voorbij. Langzaam maar zeker verlaat de mensenmassa de collegezaal. Geen idee wat die man allemaal heeft verteld, maar ik was er wel.

Meer berichten