7000 kilometer door Scandinavië in tien dagen
Logo decombinatieridderkerk.nl
Erwin en Ronald van Bussel zijn er klaar voor.
Erwin en Ronald van Bussel zijn er klaar voor. (Foto: )

7000 kilometer door Scandinavië in tien dagen

RHOON - De broers Erwin en Ronald van Bussel gaan iets heel bijzonders doen. Ze doen mee aan de ScanCoveryTrial. Honderd auto's rijden op 2 januari naar Scandinavië om daar vervolgens 7000 kilometer af te leggen.

Door Astrid Potuijt

Iedere dag ontvangen ze de coördinaten en mogen ze zelf bepalen via welke route ze naar het volgende punt rijden. De weersomstandigheden kunnen voor Nederlandse begrippen extreem zijn. Temperaturen kunnen dalen tot -47 graden, er ligt ijs, sneeuw, het is maar een paar uur per dag licht... Een groot avontuur voor de broers.

Deze autotoertocht maken Erwin en Ronald niet zomaar. ,,We willen zoveel mogelijk geld inzamelen voor stichting Ferenc", vertelt Rhoonaar Erwin. ,,We kennen Frank en Marina, de oprichters van de stichting, persoonlijk en willen graag wat voor ze doen." Stichting Ferenc zamelt geld in voor onderzoek naar kinderkanker. Frank en Marian verloren hun bijna veertienjarige zoon Ferenc aan kanker. Zelf reden de eigenaren van de stichting drie keer mee met de ScanCoveryTrial. Nu is het de beurt aan Erwin en Ronald. De teller staat inmiddels al op 7000 euro.
De grote sponsors worden met een sticker op de auto vermeld, kleinere krijgen een vermelding op de website. Het inleggeld betalen ze uit eigen zak en dit gaat ook naar een goed doel wat de organisatie van het evenement bepaald. De overige kosten wordt ook door hen zelf betaald, er gaat dus niks af van het sponsorgeld.

Hoe bereid je je voor op zo'n reis? ,,Als eerste moeten we er voor zorgen dat de auto heel goed in orde is", vertelt Erwin. ,,Ik heb een Subaru Outback vierwielaandrijving, daarmee is het goed rijden. De winterbanden moeten er ondergezet worden. Spijkerbanden gaan mee. We nemen gereedschap mee om bijvoorbeeld een band te kunnen verwisselen, een ehbo koffer, thermodekens, voldoende olie, ruitenwisservloeistof, eten." En dan natuurlijk kleding. ,,Ja, skipakken, thermokleding en speciale schoenen." Ze zijn beiden best handig met auto's en kunnen aardig wat dingen zelf repareren als dat nodig mocht zijn. Elkaar helpen is ook verplicht. Diskwalificatie volgt als je doorrijdt. Ook heeft de auto een track en trace-systeem waardoor de organisatie altijd kan zien waar de auto's zich bevinden.

Het wedstrijdelement is voor de broers niet zo van belang. ,,Het maakt niet uit hoe je de afstand van de dag aflegt, maar er staat een tijd voor en hoe dichter je bij die tijd komt, hoe minder strafpunten. Maar daar is het ons niet om te doen. We hebben enorm veel zin om mee met de toer mee te gaan doen en om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Deze maand gaan we off-road rijden in Breda en volgende maand komen we met alle deelnemers bij elkaar in Soesterberg waar we alvast met het roadbook leren rijden. Meer dan dit kunnen we ons niet voorbereiden."


Volgen en sponseren
Wie de mannen wil sponseren en volgen kan terecht op Facebook: Team Busseltje. Klik op de knop 'shoppen' om te doneren.

Meer berichten