Logo decombinatieridderkerk.nl

Column Rachelle: Vakantie?

Wie er extra kan komen werken in de herfstvakantie, werd gevraagd. Vakantie in de herfst? Dat ken ik niet, al een aantal jaar niet. Zou niet eens weten welke week het waar in Nederland herfstvakantie is.

Sinds ik de middelbare school heb ingeruild voor het wetenschappelijk onderwijs, zijn het aantal vrije dagen flink afgenomen. Na de zomervakantie is het bikkelen tot aan de kerst om vervolgens tussen de feestdagen door, jawel, te leren voor de tentamenweek. Meerdere tentamens plannen in de eerste week na de 'vakantie', wie verzint het. Zoals verwacht, rollen de studenten dan volledig brak de tentamenzaal in. Amper bijgekomen van de iets te uitbundige oud & nieuw, is het alweer tijd om plaats te nemen in de sporthal met vreselijke klapstoeltjes en veel te weinig ruimte. Nu al geen behoefte aan.

Voordeel is wel dat je de dagen voor de tentamenperiode volledig vrij bent en nergens anders aan hoeft te denken. Deze onderwijsvrije dagen zijn er ook in de herfst. Tegenwoordig hebben de dagen een wat andere invulling dan in mijn jonge jaren. Vroeger was de herfst geweldig, zeker de vakantie. Toen besteedde ik mijn vrije tijd aan het rapen van kastanjes in het bos om daar vervolgens met satéprikkers de raarste figuren van te maken. Nu zit ik met een kopje koffie aan mijn bureau te leren voor de tentamens. Is niet erg, hoort er allemaal bij. Later als ik fulltime ga werken, is het aantal vrije dagen waarschijnlijk al helemaal karig. Kan ik er nu alvast een beetje aan wennen. Hoop wel dat die burnout die steeds vaker voorkomt onder studenten, bij mij uitblijft. Tot op heden kan ik de sociale druk en toenemende studielast nog redelijk aan. Kan wel begrijpen dat het voor een aantal studenten soms te zwaar wordt. De prestatiedruk is ongekend. Colleges bijwonen, werkgroepen voorbereiden, lijsten wetenschappelijke literatuur met veel te moeilijk taalgebruik lezen en vooral tentamens halen. En dat allemaal zonder echte vakantie. Een hele prestatie, vind ik.

Of ik extra kan komen werken in de vakantie? Nee ik niet, heb geen vakantie. Moet zeggen dat ik er wel aan toe ben. Nog even doorzetten, diploma halen en aan het werk. Hoef ik in ieder geval niet meer te denken aan criminologische theorieën in de vakantie.

Meer berichten