Astrid Joosten met winnares Joke Timmer

Rotaryclub scoort goed met dictee

RIDDERKERK - Het Ridderkerks Dictee van Rotaryclub Ridderkerk heeft 28.000 euro opgebracht voor "Support Casper". De cheque kon direct na afloop worden uitgereikt aan Sjoerd Zwanenbug, directeur van de stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK).

Het was de vierde keer dat de Rotarians een dicteeavond organiseerden voor een goed doel. Dit jaar namen 81 mensen plaats in de 'examenbankjes'; 57 vrouwen en 24 mannen. Presentatrice Astrid Joosten, die het dictee als ambassadeur van "Support Casper" kwam voorlezen, had daar wel een verklaring voor: "Vrouwen zijn moediger."
De tekst van het dictee was geschreven door 'dicteegoeroe' Rein Leentfaar, die voor deze gelegenheid een tekst over Ridderkerk en de Rotary schreef: een altruïstisch gezelschap dat acties voor goede doelen entameert. In het dictee van 200 woorden werden gemiddeld 18 fouten gemaakt. Joke Timmer en Floris Lagerwerf waren de besten met acht fouten. Joke werd uitgeroepen tot winnares omdat ze meer sponsorgeld had ingebracht. De derde prijs met negen fout was voor Monique van der Burg.
Astrid Joosten noemde het gemiddelde van de deelnemers een mooie score. "Ik ben vaker bij een dictee voor Support Casper en dan ligt het foutenpercentage hoger."
Instinkers van het dictee waren onder meer gegoogeld, locogemeentesecretaris en Spel(ling)show. Twee voor Twaalf (nu 2 voor 12) moest met de oude naam worden geschreven, maar voor de tv-presentatrice was elke spelvorm hiervan goed: "Het is mijn quiz, dus dat mag ik zelf bepalen."