Peter van der Meulen, Hans Muntz en Hapka tijdens een recent bezoek
Peter van der Meulen, Hans Muntz en Hapka tijdens een recent bezoek

Brandweer (BRES) voor het laatst naar Polen?

Algemeen

RIDDERKERK - Het begon allemaal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ridderkerk in januari 1998. Bestuursleden van de Stichting Kindertehuizen in Polen (SKIP) klampte enkele brandweermensen aan met een wanhopige vraag om hulp. Ze hadden de hoop dat zij hen konden helpen bij klusjes in een verwaarloosd kindertehuis in Jedlina Zdrój. Het antwoord was snel gegeven. Van het een kwam het ander en sindsdien is er in het kleine voormalige mijnstadje heel wat opgeknapt. Nu bijna 22 jaar later komt er (voorlopig?) een einde aan de vele bezoeken die de vrijwilligers gemaakt hebben.

Het werd de brandweer mensen in 1998 al gauw duidelijk dat er snel hulp geboden moest worden aan SKIP. Hiervoor werd de werkgroep BRES (Brandweer Ridderkerk hElpt Pools kindertehuiS) opgericht. Diverse brandweer collegae, ambtenaren en specialisten werden betrokken in het project. Het waren niet alleen zomaar klusjes, ook grote verbouwingen stonden op het programma. Er is zelfs een nieuw aangekocht gebouw onder handen genomen.
Voor toezicht en overleg werden regelmatig korte bezoekjes gebracht. Op vrijdag, na het werk, richting Polen. Zaterdag overleg en controle, eten, slapen en zondag weer terug. Voor het klussen in Polen werden jarenlang diverse vakantieweken opgenomen.

Gesloten
Twee van de grondleggers van BRES zijn nog steeds betrokken bij het uit de hand gelopen project. Hans Muntz en Peter van der Meulen zijn samen met Joanna Hapka (de Poolse tolk die ook al sinds 2003 aan BRES is verbonden) opnieuw in Jedlina Zdroj geweest. "We zien de economie ook in Polen opleven, maar het blijft toch een gebied dat voor sommige bevolkingsgroepen, zoals de bewoners van onze huizen, nog achterligt op de levensstandaard zoals wij die in Nederland gewend zijn."
Toch is er ook een hoop veranderd in de regelgeving van dit tehuis. Van de drie huizen waarin vroeger ongeveer 80 kinderen woonden, zijn er nu nog maar twee huizen open. Hier mogen maximaal 14 kinderen in wonen. Het grote huis is daarom onlangs dan ook gesloten. "Jammer", vinden beide heren. Het is een rijksmonument waaraan niet veel mag worden verbouwd. "Wij hebben er heel veel tijd aan besteed en zien het nu leeg staan."

Geen vetpot
Het is een utopie om te denken dat huizen, zoals in Jedlina, in de toekomst niet meer nodig zullen zijn. Helaas is de financiële betrokkenheid van de overheid geen vetpot en daarom moet nog elk muntje worden omgekeerd. Zij vindt het dan ook ontzettend jammer dat de vrienden uit Ridderkerk de samenwerking beëindigen. Ook Hapka, van der Meulen en Muntz vinden het jammer. "Het was dankbaar werk. Helaas wordt het vinden van financiën steeds moeilijker en lijkt een nieuw project ver weg. Toch blijven de kinderen in Jedlina Zdrój in ons hart en daarom blijft de opmerking: Zeg nooit nooit, van toepassing. Wie weet wat de toekomst ons brengt".

Advertenties uit de krant