Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Oplichting

Het echtpaar Jenny en Jack hebben de jackpot van 5 miljoen euro gewonnen en willen 1 miljoen hiervan aan mij donderen. Wauw, zomaar gratis en voor niets een miljoen euro in mijn schoot geworpen krijgen. Ik heb alleen geen idee wie Jenny en Jack zijn en zou al helemaal geen reden kunnen bedenken waarom zij mij zoveel geld willen toestoppen. Hier zit een luchtje aan.

Aan het ongeloofwaardige verhaal en de slechte Engelse spelling is deze mail makkelijk te herkennen als phishing. Gelukkig bestempelt mijn e-mail zoiets zelf al als een van de vele spammailtjes die mijn mailbox dagelijks bereiken. Dat verhaal van het echtpaar had ik snel door, maar andere mailtjes komen zo dichtbij de werkelijkheid dat de neppe niet meer van de echte te onderscheiden zijn. Zo heb je vast weleens een mailtje ontvangen van de bank met bijvoorbeeld de mededeling dat jouw pincode gewijzigd moet worden. Er wordt dan geacht dat je al jouw huidige gegevens via een link achterlaat. Als een bericht als deze niet in het werkelijke account van jouw bank staat, is het hoogstwaarschijnlijk een phishingmail. Dit is een vorm van internetfraude waarbij cybercriminelen op een onrechtvaardige manier geld van je af proberen te troggelen. Een vorm van oplichting dus.

Tegenwoordig is oplichting via WhatsApp erg in trek onder fraudeurs. Hierbij stuurt bijvoorbeeld de zogenaamde zus van het slachtoffer een appje naar hem met de mededeling dat zij een ander telefoonnummer heeft. Vervolgens vraagt zij of het slachtoffer met enige haast rekeningen voor haar zou kunnen voorschieten. In werkelijkheid is het de oplichter die zich voordoet als zus en een foto van haar van social media heeft geplukt om zo geloofwaardig over te komen. Omdat men denkt dat het hier gaat om een bekende die in geldnood zit, lukt het de fraudeurs best aardig om op een makkelijke manier geld te verdienen. Als je zo'n soortgelijk berichtje krijgt van je zus, neefje, vriend of dochter, check eerst even of het verhaal klopt door contact op te nemen met het 'oude' nummer van de bekende. Het gaat vaak om flinke bedragen, die je dan toch liever in eigen zak houdt.

Dat miljoen van het vriendelijke echtpaar zou mijn rekening nooit bereikt hebben. Sterker nog, er zou waarschijnlijk zelfs geld van mijn rekening verdwijnen. Daar trap ik niet in.

Rachelle

Meer berichten