Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Knallend het nieuwe jaar in

Afgelopen dinsdag- op woensdagnacht hebben we met z'n allen het nieuwe jaar goed ingeluid. Een lucht gevuld met prachtig vuurwerk was dit jaar mijn uitzicht, nadat de klok twaalf uur sloeg. Met deze jaarlijkse traditie zijn we het nieuwe decennium ingedoken. 2020 it is. Mijn haar stinkt, maar wat was het weer mooi.
Als je Oud en Nieuw zegt, zeg je vuurwerk. Die enorme kleurexplosies om het nieuwe jaar goed mee te starten, horen er nou eenmaal bij. Maar waarom schiet de Nederlander eigenlijk ieder jaar weer zoveel vuurwerk de lucht in?
Vroeger stak men vuurwerk af om de geesten te verdrijven. Nu gaat het meer om de traditie van het jaarlijkse vuurwerk. Het is de kick die de knal geeft waar vuurwerkliefhebbers van genieten. De pracht van het siervuurwerk, niet te vergeten. Het liefst schiet de Nederlander de vuurpijl rond de klok van 12 zelf de lucht in. Maar of dit komende jaarwisselingen nog zal gebeuren, is geen zekerheid. De maatschappelijke weerstand groeit en de toekomst van het particuliere vuurwerk is onzeker.
Die tegenstand snap ik wel. Natuurlijk kan vuurwerk gevaarlijk zijn. Ook dit jaar zullen er weer mensen zijn die blijvend letsel aan de knallen hebben overgehouden. Hulpverleners hebben met de jaarwisseling weer hun handen vol gehad aan door vuurwerk veroorzaakte medische ingrepen, vernielingen en brandjes. Ook de meeste dieren ervaren zo'n luidruchtige nacht niet bepaald prettig.
Aan de andere kant hoort het er toch een beetje bij. Een Oud en Nieuw zonder vuurwerk is als warme chocolademelk zonder slagroom. Er zijn mensen die het prima vinden, maar de meesten hebben het er toch liever bij. Zelf zou ik nooit zoveel geld uitgeven aan versiering waar je, nadat het de lucht in is geschoten, niks meer aan hebt. Vooral dat geknal hoeft van mij niet. Het siervuurwerk daarentegen, lijkt ieder jaar weer mooier te worden.

Na deze jaarwisseling is mij één ding zeker: de kwade geesten zullen dit jaar niet durven opduiken. En of je nu wel of geen vuurwerk-voorstander bent, maak wat van het nieuwe jaar.

Ik wens alle lezers een gelukkig en gezond 2020 toe.

Meer berichten