Molenaar Blaak en voorzitter Van Wijhe
Molenaar Blaak en voorzitter Van Wijhe

Rijsoordse molen is niet waterdicht

Algemeen

RIDDERKERK -  De stichting de Rijsoordse Molen staat dit jaar voor een grote uitdaging. De romp van de molen moet letterlijk waterdicht gemaakt worden. Voor de restauratie is 60.000 euro nodig. "Een groot deel hopen we uit fondsen binnen te krijgen, maar we zullen zelf ook een fors bedrag bijeen moeten brengen" zegt voorzitter Louis van Wijhe.

De in 1991 naar de Waalweg verplaatste molen is bijna dertig jaar toe aan een nieuwe restauratie. De voorbereidingen hiervoor zijn al getroffen. Aan de binnenzijde van "de Kersenboom" is al het pleisterwerk van de muren gehaald van de maalvloer en steenzolder. "Met het inzicht van nu is dat niet de goede oplossing gebleken. Je houdt er het vocht niet mee buiten" weet molenaar Tom Blaak. Hij kan in de molen wijzen naar verschillende plekken waar het water binnen druppelt: "Het zijn niet alleen de scheuren waar het vocht vrij baan heeft. Tegen lekkages in de voegen aangebrachte elastische voegkit zijn naar binnen gedrukt."
De molenstichting heeft de problemen laten onderzoeken door dr. ir. Casper Groot. Hij heeft als wetenschapper aan de TU Delft veel onderzoek gedaan naar vochtproblematiek in stenen molens. Na door de expert genomen boorproeven is geadviseerd om de binnen- en buitenzijde van de molen volledig aan te pakken. "We moeten al het voegwerk vervangen. Het mos aan de buitenkant, ook een signaal dat de stenen vochtig zijn, gaat er bij deze operatie ook af. Daarmee zal onze molen er straks weer als nieuw uitzien met de oorspronkelijke gele stenen" stelt Van Wijhe.
Met de aanvraag voor subsidie van de provincie is de Rijsoordse molen buiten de boot gevallen. "De noodzaak wordt ook door de provincie erkend, maar het budget was onvoldoende om alle aanvragen voor dit jaar toe te kennen. We hebben nu goede hoop dat we wel in aanmerking komen voor geld uit het fonds van de Hollandse Molen. Dat kan ons maximaal 70 procent van het restauratiebedrag opleveren. Daarnaast hebben we een aanvraag gedaan bij het Prins Bernhardfonds. Voor de rest zullen we acties moeten gaan voeren" verwacht de voorzitter.

Geld is niet alleen nodig voor de aanpak van de voegen. Gelijktijdig met deze operatie wil de molenstichting de balkkoppen versterken. "Ook die zijn voor een deel door vocht aangetast en het zijn wel de balken waar de molen op steunt. Er zijn er al een paar vervangen waar houtrot in zat." Om dit voor allemaal te kunnen doen zal er nog eens zo'n 9000 euro nodig zijn. De molenstichting hoopt dat de molen weer in volle glorie zal zijn in 2022. In dat jaar zal het 200-jarig bestaan van "de Kersenboom" gevierd worden. Giften voor de molen zijn welkom op banknummer: NL27 RABO 038 5455 550. Ook kan men bijdragen door meel, bloem of mix voor cake of pannenkoeken te kopen. Men kan hiervoor elke zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur bij de molen terecht. Voor meer informatie: www.derijsoordsemolen.com.

Advertenties uit de krant