Afbeelding

Songfestival deze week (3 februari 2020)

Algemeen

Het Eurovisie Songfestival wordt voor het eerst gehouden in Rotterdam. Hoe staat het met de voorbereidingen? Elke week maken we de tussenstand op.

door Arco van der Lee

Kaarten tweede verkoopronde uitverkocht

In de tweede verkoopronde zijn donderdag 30 januari alle kaarten voor de Grand Final, Semi Final 1 en Semi Final 2 uitverkocht. "Het is erg druk geweest, er stonden ook nu weer zo'n 80.000 mensen in de wachtrij", meldt Songfestival.nl, de site van de NPO.

"Heb je tickets weten te bemachtigen, vergeet ze dan niet te personaliseren. Dit kan vanaf 4 februari 12:00 uur t/m 11 februari 23:59 uur. Let op! Indien je niet voor 11 februari 23:59 uur je tickets hebt gepersonaliseerd, dan worden je tickets geannuleerd en ontvangt de hoofdboeker automatisch het geld terug exclusief de refund kosten."

De derde en laatste verkoopronde is eind maart. De datum is nog niet bekend.

Inzending Spanje

Blas Cantó (27) vertegenwoordigt dit jaar Spanje. De zanger werd geselecteerd door de Spaanse omroep TVE. Spanje heeft een vaste plaats in de finale. Het is dus al zeker dat Blas Cantó daar 'Universo' zal zingen. (Lees verder onder de video.)

https://www.youtube.com/watch?v=nXb46PPcwQ0&feature=emb_logo

Festival  van SanRemo

Het Festival van San Remo wordt sinds 1951 jaarlijks gehouden. Het Eurovisie Songfestival is hieruit voortgekomen. Dit jaar wordt het festival gehouden van dinsdag 4 tot en met zaterdag 8 februari. De Italiaanse televisie neemt voor de finale ruimte tijd, dus in de praktijk wordt de winnaar pas na middernacht,  op zondag 9 februari bekend.

De winnaar van San Remo mag Italië vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het komt voor dat de winnaar geen zin of tijd heeft voor het Europese liedjesfeest. Dan vaardigt de RAI één van de andere deelnemers af. (Lees verder onder de foto.)

Politie waarschuwt voor oplichters

De politie waarschuwt voor oplichters, nu de tweede verkoopronde voor het Eurovisie Songfestival is gehouden. Tijdens de eerste ronde in december verkochten oplichters tickets, die ze helemaal niet in hun bezit hadden.

Verkoopwebsites en social media staan vol met advertenties van mensen die kaarten te koop aanbieden. Met enige regelmaat worden ook ongeldige E-tickets aangeboden. Deze toegangskaarten zijn digitaal bewerkt, bijvoorbeeld door steeds dezelfde barcode te kopiëren. Datzelfde kan gelden voor kaarten die nu worden aangeboden voor het Eurovisie Songfestival.Volgens de politie komt het voor dat mensen veel geld hebben overgemaakt voor online aangeboden tickets, maar die worden niet geleverd. 'Koop tickets bij voorkeur uit de eerste hand, via de officiële website of het officiële verkoopadres van de organisatie van een evenement', aldus Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. 'Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Doe dat dus alleen als je de verkoper kent en vertrouwt.'

De politie geeft tips:

Check of het rekeningnummer, URL, telefoonnummer of e-mailadres als negatief bekend staat. Als dit het geval is, wees dan extra voorzichtig;

Check dit via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

Bij alle aankopen via internet geldt: doe aan prijsvergelijking: is de prijs reëel? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo;

Kijk hoe lang een verkoper actief is bij een online handelssite en welke beoordelingen daarbij staan;

Weet met wie u zaken doet;

Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw identiteitsbewijs!

Krijgt u van de (ver)koper ongevraagd een kopie van een identiteitsbewijs toegestuurd, dan dient u extra alert te zijn en de benodigde voorzichtigheid in acht te nemen. Het is geen garantie dat u daadwerkelijk met de persoon op het identiteitsbewijs in onderhandeling bent;

Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw bankpas en geef nooit beveiligcodes af die gerelateerd zijn aan uw bankpas en rekeningnummer.

(bron: politie.nl)

Welke inzendingen zijn bekend?

Dit zijn de inzendingen die tot nu toe bekend zijn.

Nederland en de grote vijf

Nederland: Jeangu Macrooy

Spanje:  Blas Cantó: 'Universo'  (zie boven)

Nog niets bekend over de inzendingen van Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk

Eerste halve finale, dinsdag 12 mei 2020

Noord-Macedonië: Vasil

België: Hooverphonic

Cyprus: Sandro Nicolas

Nog niets bekend over de inzendingen van Australië, Wit-Rusland, Ierland, Litouwen, Rusland, Slovenië, Zweden, Azerbeidzjan, Kroatië, Israël, Malta, Noorwegen, Roemenië en Oekraïne. 

Tweede halve finale, donderdag 14 mei 2020

Oostenrijk: Vincent Bueno 'Alive' 

Albanië: Arilena Ara 'Shaj' (Lees verder onder de video.)

https://www.youtube.com/watch?v=RdWaHfuZLIM

Georgië: Tornike Kipiani 'Take me as I am'

Nog niets bekend over de inzenzingen van Tsjechië, Estland, Griekenland, IJsland, Moldavië, Polen, San Marino, Servië, Armenië, Bulgarije, Denemarken, Finland, Letland, Portugal en Zwiterland

Songfestival Klassieker

Elke week kijken we even terug naar het rijke verleden van het festival. Vandaag:

Monica Aspelund: Lapponia (Finland, 1977)

Finland stuurde in 1977 een lied over Lapland naar het festival. Er deden dat jaar 18 landen mee en Finland werd tiende. Na het festival nam Aspelund het liedje op in verschillende talen. Er moet toen ook een Nederlandse versie gemaakt zijn. Maar waar die gebleven is…  In ieder geval behoort deze opvallende melodie onbetwist tot de klassiekers van het festival.

Monica Aspelund kwam in 1978 weer even in het nieuws toen ze een vliegtuigkaping overleefde. (Lees verder onder de video.)

https://www.youtube.com/watch?v=3AQ8wRIK3H8

Reageren

Wil je reageren op deze pagina?
Mail dan naar arco@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant