De bouw voor Bakker Barendrecht is al in volle gang

In geweer tegen gebouw van Bakker Barendrecht

RIDDERKERK - De extra bebouwing op het perceel van Bakker Barendrecht aan de Laurierweg op bedrijfsterrein Nieuw Reijerwaard heeft gevolgen voor het verkeer op de Rijksstraatweg. Dat stellen de stichtingen Oude Kern Rijsoord en Nieuw-Reijerwaard Comité. Daarom hebben ze de Raad van State vrijdag gevraagd om de omgevingsvergunning voor distributiebedrijf Bakker Barendrecht onderuit te halen.

Woordvoersters van de gemeente Ridderkerk zeggen dat het om een strook grond van slechts zes meter gaat. Die was aanvankelijk bedoeld als een toegangsweg naar laadstations voor vrachtwagens. De strook wordt nu bebouwd. In afwijking van het provinciale inpassingsplan voor dit bedrijventerrein. En met instemming van de provincie.
"De bebouwing van deze strook maakt niet ineens alles anders", zegt een gemeentewoordvoerster. De advocaat van Bakker Barendrecht sluit zich daarbij aan. ""Door deze afwijking komt er geen andere verkeerscirculatie. De ontsluiting van het terrein blijft op de plek waar die al was bedacht."
Toch zit het de stichtingen niet lekker. De gefaseerde ontwikkeling van het bedrijventerrein is al veranderd. Het distributiecentrum van Bakker Barendrecht, grootleverancier van groente en fruit voor Albert Heijn, is nu in aanbouw. Maar de vereiste goede verkeersoplossing is er nog steeds niet. Het gevolg is dat de Rijksstraatweg volgens de bezwaarmakers nog zeker 1500 auto's per dag te verwerken krijgt.
Een rotonde zou de oplossing moeten zijn. Maar die is er nog steeds niet. Zo dreigt de bouw van grote bedrijven vooruit te lopen op een goede afwikkeling van het verkeer. En dat was volgens een woordvoerder van de stichtingen nadrukkelijk niet de bedoeling. "Die rotonde was wel het uitgangspunt voor de planvorming. Met die rotonde zou de Rijksstraatweg geen verkeer meer van het bedrijventerrein krijgen."
Een van de rechters van de Raad constateerde dat de gefaseerde ontwikkeling van het bedrijventerrein niet zomaar kan worden veranderd. "De regels daarvoor zijn streng en het is zelfs strafbaar." Maar volgens de gemeentewoordvoersters is de volgorde in de fasering niet veranderd. Er is bovendien de eis dat niet meer dan 40% van het bedrijventerrein mag worden bebouwd voordat er een goede verkeersoplossing is gerealiseerd.
De Raad doet over zes weken uitspraak.