Henk Rijploeg (49)
Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:
Waar ken ik jou van?

Henk Rijploeg (49)

Waar kennen we jou van?

Ik ben een geboren en getogen Ridderkerker. Na de lagere schoolperiode op De Meidoorn ben ik naar de LTS gegaan. Daarna heb ik bij Jan Verschoor gewerkt. Elf jaar geleden ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Met Rijploeg Tweewielers heb ik mij toen aan het Vlietplein in Ridderkerk gevestigd. Wielerliefhebbers kennen mij misschien nog uit de periode dat ik in mijn jonge jaren aan wielerwedstrijden deelnam. In de periode van 10 tot 16 jaar reed ik bij de jeugd in het tenue van wv Barrhopoort. Met de winkel organiseer ik ieder jaar een toertocht voor een goed doel en ik ben betrokken bij de organisatie van de cyclocross in De Gorse. Ik fiets nog wel, maar weinig. Geschoren benen? Nee, mijn benen scheer ik echt al een hele lange tijd niet meer. Ook niet nodig hè, als je nog maar zelden op het smalle zadel zit.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 22 jaar getrouwd met Chantal. Samen hebben we twee kinderen. Dochter Reneé van achttien en zoon Dylan van veertien jaar. Beiden hebben ze korfbal als hun grote passie.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Toen ik tien jaar was won ik mijn eerste wielerwedstrijd. In Zwijndrecht wist ik na een valpartij terug te komen in het peloton, kort daarna te demarreren en weg te blijven tot de finish. De huldiging, de beker en de bijbehorende bloemen vergeet ik niet meer. Ik moet de beker nog ergens hebben, maar hij heeft geen prominente plek in huis.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik ben geen grote dromer. Met mijn gezin gezond blijven, dat is belangrijk. En dat is in deze periode al moeilijk genoeg. Zakelijk gezien ben ik ook geen dromer. De winkel is ook bewust kleinschalig gebleven. Het persoonlijke contact met de klanten vind ik belangrijk en leuk. Met regelmaat heb ik hier klanten op de koffie. Die komen alleen voor het zwarte nat en een praatje. Supergezellig. Natuurlijk heb ik niet altijd tijd, maar als ze dat zien gaan ze gewoon weer snel weg.

Wat was je beste beslissing het afgelopen jaar?

De verhuizing naar de huidige locatie op het Vlietplein. We zitten nu meer in de loop van het winkelend publiek.

Wat wil je nog leren?

Ik leer iedere dag. Maar ik zou wel graag willen begrijpen hoe de jeugd denkt, waardoor ik dingen die in de maatschappij gebeuren beter kan plaatsen in mijn beleving.

Wat had je graag tien jaar geleden willen weten?

Ik had als kind al de droom ooit voor mijzelf te beginnen. Misschien had ik iets eerder willen weten dat het zo leuk is om ondernemer te zijn.

Wat zou je doen met een miljoen?

Ik zou een groot deel verdelen onder de mensen die mij in het verleden hebben geholpen.

Hoe sta je 's morgens op?

Gewoon. Eerst het ene been en dan het andere. Ik ben geen ochtend- of avondmens, maar heel de dag hetzelfde.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Mooie fietsen en auto's. Maar ernaar kijken is voldoende hoor. Ik hoef ze niet te hebben.

Waardoor raak je geïrriteerd?

Ik kan slecht tegen oneerlijkheid. Ja, soms vlieg ik er dan ook in om dat te bestrijden.

Waar kijk je naar op televisie?

Alles, behalve voetbal. In de winkel hangt een televisie. In de tijd van de grote wielerronden staat die altijd aan. Thuis kijk ik het Journaal en documentaires op Discovery.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou het niet weten. Het is goed zoals het is.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Ik bel en app zo min mogelijk. Tenzij het een functie heeft om een boodschap over te brengen. Voor een kletspraatje zal je mij niet aan de lijn krijgen.

Welke spreuk zou je op een tegel willen hebben?

Wie twee keer het wiel uitvindt, kan een fiets maken. Die hangt ook in de winkel. Heb ik van een familielid gekregen.

Wanneer heb je voor de laatste keer iets nieuws gedaan?

Ik heb het al eerder gezegd, ik leer iedere dag. Ook in de fietsenbranche verandert er veel. De elektrische fietsen vragen andere kennis dan de traditionele fietsen. Bijscholing van de vernieuwingen krijg ik veelal van de leveranciers.

Meer berichten