Afbeelding

Van Spaanse griep tot Corona

Algemeen

In 1920, na afloop van de 1e Wereldoorlog, haalde de wereldbevolking opgelucht adem. De strijd was voorbij, men kon weer beginnen met het opbouwen. De soldaten trokken zich terug naar hun land van herkomst, niet wetende dat zij naast een oorlogstrauma een virus met zich meenamen, dat agressiever was dan het huidige Covid-19, namelijk de Spaanse griep. Als je je daarnaast realiseert dat de weerstand door gebrek aan voedsel en hygiëne genivelleerd was, is het niet vreemd dat er destijds bijna 100 miljoen slachtoffers waren te betreuren. Daarbij vergeleken is Corona maar een 'bescheiden' griepje. Het grote verschil is, dat onze voedingstoestand nu veel beter is. Te goed zelfs, als je weet dat 80% van de Corona slachtoffers lijdt  aan overgewicht. We zijn zo geschrokken van deze pandemie, dat de hele wereld tot stilstand is gebracht. 

Scholen zijn gesloten, restaurants en theaters zijn dicht, het hele sociale leven ligt op zijn gat. We komen tot bezinning. Ineens blijkt 80% van de werknemers ook thuis te kunnen werken, blijkt lesgeven ook via internet te kunnen. We annuleren massaal onze vakanties. Het was de afgelopen jaren zo normaal geworden dat je je bruiloft in Florence vierde, dat je voor een vergadering even naar Los Angeles vloog, dat een stedentrip je naar New York bracht, dat je na je examen een wereldreis ging maken, of toch minstens even naar Bali ging. Ook op kleine schaal verbaast het me al jaren dat de helft van de Rotterdammers in Amsterdam blijkt te werken en andersom, met het gevolg dat de ochtendspits bijna naadloos overgaat in de avondspits.

Als je van voor 1970 bent, heb je de oliecrisis nog meegemaakt en de daaruit voortvloeiende autovrije zondagen. Herinner je je ook dat het op die dagen altijd heerlijk rustig was en dat de zon overvloedig scheen. Ik moet er steeds aan terug denken, want nu ons land al 3 weken in quarantaine is, schijnt alweer 3 weken de zon. De hele maand februari heeft het gestormd en geregend en nu, na het stilleggen van bijna al het (vlieg)verkeer schijnt de zon uitbundiger dan ooit. Het is ook 50 jaar geleden dat ik zo'n strakblauwe lucht heb gezien zonder grijze nevel en zonder vliegtuigstrepen.

Als ik nu 's ochtends opsta, ruik ik frisse lucht i.p.v uitlaatgassen. De luchtdruk is hoger dan ooit. Vorige week gaf mijn barometer 1045mb aan. Ook de grootte van het hogedrukgebied heeft een record bereikt. Het strekt zich namelijk uit van de V.S, via de Atlantische oceaan, over Europa, tot diep in Rusland. De laatste keer dat zich dat voordeed was in….. 1920, toen de mensheid ook tot bezinning kwam.

Als je vanavond naar het oosten kijkt, zie je een volle maan die helderder is dan ooit, als je naar het westen kijkt, zie je een stralende ster, die geen ster is, maar onze buurplaneet Venus.
Venus de godin van de liefde. Zou het een teken van boven zijn, om ons te tonen waar het eigenlijk om gaat in deze wereld.

Ton Schipper

Bij de foto: De prunus bloeit elk jaar, maar deze staalblauwe lucht, zie je maar eens in de 50 jaar.
 

Advertenties uit de krant