Maarten Smit van Delta Makelaars toont het project de Nieuwe Botter. (Screenshot video)
Maarten Smit van Delta Makelaars toont het project de Nieuwe Botter. (Screenshot video)

Nog steeds grote vraag naar huizen

Algemeen

REGIO - Ondanks de coronacrisis verwachten de makelaars dat de huizenprijzen daar geen nadelige gevolgen van zullen hebben. De economie ligt op zijn gat, maar mensen willen nog steeds graag een huis kopen nu de rente laag is. Er is bovendien nog steeds meer vraag dan aanbod.

door Astrid Potuijt

Maarten Smit van Delta Makelaars Ridderkerk en Barendrecht heeft het zelfs drukker dan 'normaal'. ,,Het aantal bezichtigingen is wel terug gelopen. Zo'n veertig procent. Maar dat komt vooral omdat de mensen die zich vooral aan het oriënteren waren, nu wegblijven. De mensen die echt geïnteresseerd zijn en snel een huis willen, blijven over. De verkoop van een huis gaat snel. Dat komt doordat er weinig aanbod is, veel vraag en een lage rente."
Ook Martin Sekeris van Grevelingen makelaars Albrandswaard bevestigd dat de omloopsnelheid van een huis in de verkoop veel sneller gaat. ,,Binnen vijf dagen is een huis in de prijsklasse van rond de drie ton verkocht. Maar dat is de laatste anderhalf jaar al aan de gang. We doen maximaal tien bezichtigingen voor een huis en dan staan er vaak ook nog tien mensen op de reservelijst. Daar heeft de coronacrisis niks aan veranderd."

Bezichtiging
Wel zijn de manieren waarop een huis wordt bezichtigd veranderd. ,,Maximaal twee personen", vertelt Smit. ,,Voor de deur worden de handen gereinigd. We zetten ramen en deuren open en we houden natuurlijk de anderhalve meter afstand aan."
,,Je moet gewoon je gezond verstand gebruiken", zegt Sekeris. ,,In deze tijd neem je geen kinderen of ouders mee. En we vragen of de mensen zo min mogelijk willen aanraken."
Mensen die verkouden zijn, zeggen zelf hun afspraak al af. En ook wordt opgemerkt dat vooral de dertigers en veertigers het minst bezorgd zijn.
Han Brunings van Ooms Makelaardij in Barendrecht geeft ook virtuele bezichtigingen. ,,Dan loop ik met de camera door de woning en zegt de klant wat hij bijvoorbeeld nog eens wil zien. Toch blijkt dat ze na het huis virtueel hebben gezien, vaak ook nog een fysieke afspraak willen."
Ook de koopakte tekenen kan volledig digitaal. ,,We missen de koffie en het fysieke contract", zegt Han Brunings, ,,maar verder verloopt het hetzelfde als altijd. We bespreken het contract met elkaar en de kopers en verkopers kunnen digitaal hun handtekening zetten. Natuurlijk hoeft dit niet. We kunnen ook op kantoor afspreken, zolang we ons allemaal aan de RIVM richtlijnen houden."

Video
Bij Delta Makelaars zijn de nieuwe appartementen aan De Botter in Barendrecht in de verkoop gegaan. ,,Meestal werd er voor nieuwbouw een informatieavond gehouden", zegt Smit. ,,Dat deden we dan bijvoorbeeld in Het Kruispunt. Dit keer kon dat natuurlijk niet. Dus hebben we een video gemaakt waarin de meest gestelde vragen worden beantwoord. De brochures worden per post verstuurd, door ons thuisbezorgd of ze kunnen op afspraak afgehaald worden op ons kantoor."

Is het verstandig om in tijden van de coronacrisis een huis te kopen? ,,Zolang we ons aan de afspraken houden, afstand bewaren, waarom niet?", zegt Brunings. ,,De rente staat nog steeds historisch laag, ondanks de lichte stijging, en de vraag is nog steeds groter dan het aanbod. Maar als mensen onzeker zijn of twijfelen, dan zou ik zeggen, wacht tot dat deze crisis voorbij is."

Advertenties uit de krant