Column Nina: Hete thee
Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:

Column Nina: Hete thee

‘Ook zullen vanaf 1 juni de terrassen weer opengaan’. Met grote ogen zat ik naar Minister-president Rutte te kijken die de versoepelingen vertelde rondom COVID-19. Is dit niet erg voorbarig? Notabene werd drie maanden geleden de eerste besmetting bekend gemaakt in een live uitzending. Gaan we dan nu toch voor de volle groepsimmuniteit?

COVID-19 is eigenlijk niet meer weg te denken. De toekomst is erg wazig, maar er lijkt een rooskleurige tijd aan te komen. Alleen, hoe zit het dan met de maanden oktober tot en met december? Recreatie, scholen, sportscholen en horeca zijn dan weer open. Het wordt kouder buiten, weerstanden van de mensen verlagen, de normale griep ligt op de loer maar dan hoogstwaarschijnlijk ook weer COVID-19. Tuurlijk, er wordt gezegd dat er in september al een vaccin is. Dat zou betekenen dat alle knappe koppen die in een laboratorium werken – en die normaal 10 tot 15 jaar over een goed werkend vaccin doen en waar dan alsnog geen bijwerkingen uitgesloten kunnen worden – opeens binnen een half jaar een ‘goed werkend’ vaccin zouden hebben. En er is niet eens tijd om het te testen op dieren zoals altijd gebruikelijk is om te doen – nog zo’n leuke bijkomstigheid van de consumptiemaatschappij – waardoor we niet de werking op het lange termijn weten. Ik sta in ieder geval niet als eerste in de rij om ingeënt te worden.

Ik snap het, we willen zo snel mogelijk van COVID-19 af of beter gezegd: er bestand tegen zijn. We moeten ook terug naar ons ‘normale leven’. Echter, het ‘normale leven’ heeft ons COVID-19 opgeleverd. De markt in China, waar de beruchte vleermuizensoep wordt gegeten, is zonder gêne gewoon weer open. Misschien hebben we in oktober wel het broertje van COVID-19 op de stoep staan. Het is net Russisch roulette.

Ze zeggen wel eens dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. In januari 1918 tot en met december 1920 kreeg de wereld te maken met ‘De Spaanse griep’ die in totaal bijna 500 miljoen mensen het leven heeft gekost. Was je blij dat je de Eerste Wereldoorlog had overleefd, ging je vervolgens dood aan ‘De Spaanse griep’. Maar de geschiedenis herhaalt zichzelf niet helemaal. Honderd jaar geleden had je geen terrasjes waar allemaal hongerige consumenten op af kwamen. Ik vraag me toch echt af hoe ze dadelijk thee gaan serveren. Belt iemand alvast het brandwondencentrum?Meer berichten