Boek met schetsen van 'de Waalbostekenaar'
Logo decombinatieridderkerk.nl
Gertjan Velthuizen deed voor zijn boek een greep uit zijn schetsen
Gertjan Velthuizen deed voor zijn boek een greep uit zijn schetsen

Boek met schetsen van 'de Waalbostekenaar'

RIDDERKERK - Tekeningen van Gertjan Velthuizen uit Rijsoord zijn gebundeld in het kunstboek “Een schetsboek bij de hand”. De 62 pagina’s tellende uitgave geeft het idee dat men daadwerkelijk door één van de schetsboekjes van de tekenaar bladert. Overal staan kleine handgeschreven aantekeningen bij, zoals datum, locatie en soms een extra bijschrift. “Ik heb altijd een schetsboekje op zak. Als de kans zich voordoet ben ik aan het tekenen.”

Gertjan Velthuizen (58) heeft al van jongs af aan plezier in tekenen en schilderen. Toch zijn er periode geweest dat hij weinig met deze hobby deed. “Je bent druk met van alles en dan maak je niet snel tijd om met tekenpen of penselen in de weer te gaan. Met een schetsboekje is dat veel makkelijker. Dat pak je er zo bij en je kunt snel werken” vertelt hij.
Als lid van de Rijsoordse Schilderclub was Velthuizen al gewend om regelmatig buiten te werken. Hij mag echter ook alleen graag in eigen omgeving en daar buiten schetsen. De kennismaking met het fenomeen urban sketching bracht Gertjan in contact met tekenaars uit het hele land en van over de grens. “Het niveau doet er niet toe, het gaat om het tekenplezier. Je sluit gewoon aan bij de plek waar is afgesproken en dan ben je een paar uur aan tekenen in een stad of dorp. Na afloop worden de tekeningen gezamenlijk bekeken, maar niemand wordt afgekraakt. Je kunt er wel veel van opsteken qua materialen, onderwerpen en invalshoeken.”

Inspirerende natuur
Kenmerk van uban sketching is ook dat je tekeningen met de hele wereld deelt. Velen hebben zich daarom aangesloten bij de Facebookgroep of hebben hun eigen blog. Gertjan koos voor het laatste en geeft afwisselend toelichtingen op zijn tekeningen in het Nederlands of Engels. Hij presenteert zich met zijn blog met de geuzennaam de Waalbostekenaar. “Die titel heb ik mezelf toegeëigend. Vanaf het moment dat het Waalbos werd ingericht ben ik er vaak te vinden. De natuur is altijd heel inspirerend en ik vind het daarom heerlijk dat ik zo’n prachtig gebied vlakbij heb” licht hij toe.
Het boek bestaat echter niet alleen uit Waalbostekeningen. Geselecteerd zijn ook tekeningen van urban sketching activiteiten buiten Rijsoord en schetsen die gemaakt werden tijdens een vakanties.

Tweede druk
Het boek omvat zo natuur, landschappen en impressies van dorp en stad. De uitgave kwam tot stand op initiatief van Marcel Vaandrager: “Hij is uitgever van voornamelijk dichtbundels, maar ook kunstboeken in een kleine oplage. Bij het Kunstcafé in Hendrik-Ido-Ambacht maakten we met elkaar kennis en hij vond dat mijn tekeningen een boek verdiende. De eerste honderd exemplaren zijn al weg. Gelukkig is er inmiddels een tweede druk toe”
De boekjes, uitgegeven met een harde kaft, kosten € 16,95 en zijn in Ridderkerk verkrijgbaar bij boekhandel De Ridderhof. Wie een exemplaar thuis in de bus wil krijgen betaalt € 21,45. Voor een boek aan huis kan men bestellen bij de uitgever: info@marcelvaandrager.nl.

Meer berichten