Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:

Column Nina: Tractor of Ferrari?

Dinsdagavond, 19 mei, was het weer zover. Namens Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge werden de Corona-maatregelen voor het gemak nog één keer goed uitgelegd. Veel is er naar mijn weten niet blijven hangen bij de mensen, behalve dat toen gebarentolk Irma vervangen werd door een andere gebarentolk het hele land in rep en roer was. Verder wordt er gewerkt aan een dashboard (zoals in je auto) waarin de coronacijfers in de gaten worden gehouden, want zoals Hugo de Jonge goed uitlegde: getallen kun je tellen.

Desondanks de metaforische uitleg is er gelukkig wel iets anders opvallends gezegd door de Minister-president. De directe oproep aan jongeren om ‘een beetje de revolutie te starten’. Maar ‘begin de revolutie van onderaf’. Het advies luidt dan ook om naar je schoolhoofd te stappen als je het niet eens bent met de beslissingen die er genomen worden. Ditzelfde geldt voor de sportscholen, gemeentes en buurthuizen. Dus het was niet de bedoeling dat alle jongeren massaal op tractoren naar het Malieveld vertrokken? Het lijkt er namelijk op dat je zo het meeste voor elkaar krijgt in de politiek.

Oké, ik geef het toe, om zo op een tractor te springen zonder te weten hoe je deze moet besturen is een gek idee. Daarvoor moet je natuurlijk eerst gestudeerd hebben en wat houd je daaraan over? Een studieschuld van gemiddeld 21.000 euro die soms kan oplopen tot 50.000 euro en meer. Daarbij lopen de schulden nu nog hoger op in deze tijden, want waar moeten de jongeren en studenten nu werken? Misschien kan Hugo de Jonge een opdracht geven om een speciaal dashboard te maken om de werkeloosheid onder jongeren tijdens deze coronacrisis in kaart te brengen, want ook deze getallen kun je tellen.

Door de studiegift af te schaffen in 2015, gaf het kabinet een signaal af dat zij niet bereid zijn te investeren in de toekomst van Nederland. Hierdoor is er een zekere desinteresse ontstaan onder jongeren in de politiek en zijn zij de grootste groep niet-stemmers in ons land. Terwijl zij degene zijn die dit land een nieuwe richting op kunnen sturen.

Ik kan je verzekeren, dat jongeren en studenten geen dashboard hadden gemaakt, maar een Ferrari die ons zo snel mogelijk naar de eindstreep van deze crisis had gebracht. Zoals Rutte het zelf verwoordde: ‘De jongeren van nu maken straks de dienst uit van ons land’.


Meer berichten