Schneider Youngplants is nu nog gevestigd aan de Voorweg

Schneider geeft Nieuw Reijerwaard op

Schneider Youngplants vertrekt uiteindelijk toch van Nieuw Reijerwaard. “Het liefst waren we in Ridderkerk gebleven. Maar het wordt ons hier onmogelijk gemaakt” zegt directeur Jacob Schneider. Er worden nieuwe kassen voor de plantenkwekerij gebouwd in Woudrichem. Daar hoopt het bedrijf voor het einde van het jaar operationeel te zijn.

Schneider Youngplants is nu nog gevestigd aan de Voorweg. Het met de opkweek van jonge planten uit zaden en stekken groot geworden bedrijf kwam op ramkoers met de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR), die Nieuw Reijerwaard met andere bedrijven wil inrichten. Schneider valt niet onder de agro-logistieke ambities voor het gebied.
Onteigening van het kassencomplex werd echter succesvol aangevochten door de plantenkweker. Vier jaar geleden werd door de Kroon uitgesproken dat de activiteiten van Schneider passen binnen de inpassingsregels van Nieuw Reijerwaard, waar agro- en foodgerelateerde bedrijvigheid is toegestaan.
Jacob Schneider heeft nadien ervaren dat de GRNR koste wat kost zijn bedrijf weg wil hebben. “Ik kreeg te horen dat ze het bestemmingsplan zouden veranderen en elke aanvraag van mij zouden ze gaan dwarsbomen.”
Het resulteerde uiteindelijk in nieuwe onderhandelingen over het uitkopen van het bedrijf. Met de uitspraak van de Kroon had Schneider nu wel een sterkere uitgangspositie. “Het bod van een paar jaar geleden had einde van het bedrijf betekend. Nu hebben we meer gekregen en kunnen we een nieuw bedrijf beginnen.”