Logo decombinatieridderkerk.nl

Er is veel zorg mogelijk in de Slikkerveerse polikliniek
Er is veel zorg mogelijk in de Slikkerveerse polikliniek (Foto: Twan de Veer)

Polikliniek Slikkerveer biedt zorg dichtbij huis

RIDDERKERK - Polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer: Zorg dichtbij huis Zorg in de buurt, in een moderne polikliniek waar meerdere zorgverleners intensief met elkaar samenwerken: dàt is de kracht van polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer. Patiënten kunnen hier snel terecht, waarbij consult en behandeling soms al op dezelfde dag kunnen plaatsvinden.

“Net als alle andere zorgverleners hebben we een pittige periode achter ons,” vertelt Joke van der Valk, teamleider van polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer. “Halverwege maart moest onze polikliniek vanwege het coronavirus gesloten worden, op 18 mei konden we weer open. Voor de veiligheid van patiënten en medewerkers hebben we onze werkwijze aangepast aan de hand van de RIVM-richtlijnen. Hiervoor zijn op de polikliniek en in de spreekuren diverse aanpassingen gemaakt. Een flinke klus, maar ons team ging er helemaal voor. Als teamleider ben ik daar echt trots op.”

Moderne polikliniek
Inmiddels kunnen patiënten weer volop terecht in deze moderne polikliniek, een gezamenlijk initiatief van Ikazia en het Medisch Specialistisch Bedrijf Ikazia (MSBI; hierin zijn de vrijgevestigd medisch specialisten verenigd die werkzaam zijn in Ikazia). In de polikliniek zijn vier spreek-/onderzoekskamers, twee behandelruimtes en een ruimte voor röntgenonderzoek en vaatonderzoek. Dertien verschillende specialismen houden hier hun spreekuur, waarbij samenwerking, flexibiliteit en aandacht voor de patiënt centraal staan. “Sommige specialismen werken intensief samen in zogeheten zorgstraten, waarin consulten en aanvullende onderzoeken - zoals bloedprikken of röntgenfoto’s - zo veel mogelijk op één dag gepland worden,” legt Joke uit. “Een eventuele ingreep kan soms op dezelfde dag plaatsvinden of op korte termijn gepland worden. Dat scheelt patiënten extra bezoeken, wel zo prettig.”

Zorgstraten
“Er zijn vijf zorgstraten opgezet,” zegt Channah Hamerslag, directeur MSBI. “In de zorgstraat Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) werken de plastisch chirurg en hand- en polschirurg nauw samen met de neuroloog en vaatlaborant; bij de zorgstraat OSAS is er intensieve samenwerking tussen KNO-arts, longarts en OSAS-consulent. De ‘Vaatstraat’ is gericht op vaat- en wondproblematiek, hierin heeft de internist veel contact met de vaatchirurg en vaatlaborant. Op het gebied van onder andere darmproblematiek is er de gastro-enterologie (maagdarm) zorgstraat, waarvoor de GE-chirurg en MDL-arts op dezelfde dag consulten houden.
De nieuwste zorgstraat is gericht op knieoperaties bij orthopedie: na een consult bij de orthopeed kan meteen een röntgenfoto gemaakt worden.

Radiologie
De radiologie is vanaf 1 september a.s. op maandag en donderdag beschikbaar voor het maken van röntgenfoto’s. Is een operatie noodzakelijk, dan kan de patiënt diezelfde middag in Ridderkerk-Slikkerveer bij de anesthesist terecht voor een pre-operatieve screening. Daarna kan snel een operatie worden ingepland. Dat werkt heel efficiënt, patiënten weten meteen waar ze aan toe zijn.”

Korte lijnen en flexibiliteit Naast geplande zorgstraten zijn er ‘onzichtbare’ straten ontstaan, zowel tussen specialisten onderling als met de andere zorgverleners in het Gezondheidscentrum waar de polikliniek gevestigd is. Channah: “De lijnen zijn kort, de mensen flexibel, samen willen we de zorg beter maken. Als je letterlijk en figuurlijk zo dicht bij elkaar staat, stap je makkelijk bij elkaar binnen. Even advies vragen over een andere patiënt, ter plekke bij een collega meekijken, zo’n spontane samenwerking is hier geen probleem.”

Coronamaatregelen
Ook voor de polikliniek gelden vanwege corona diverse veiligheidsmaatregelen. Afspraken kunnen nu alleen telefonisch worden gemaakt. Bij aankomst vraagt een medewerker of u een afspraak heeft, waarna de COVID-19 vragenlijst wordt doorgenomen en temperatuur wordt gemeten. Begeleiders mogen in principe niet mee, enkele uitzonderingen daargelaten. Om de wachtruimte zo leeg mogelijk te houden, wordt direct doorverwezen naar de spreek/behandelkamer. Om uitloop te voorkomen, zijn spreekuren ruimer opgezet. Alle maatregelen staan op: www.ikazia.nl/nieuws/poliklinieken-weer-langzaam-open.

Meer berichten