Tussen de Randweg en A38 wordt veel lawaai ervaren

In actie tegen 'vergeten' herrie van Rotterdamseweg

RIDDERKERK - Bewoners van de Kievitsweg en een flat aan de Spuistraat komen gezamenlijk in actie voor de reductie van de geluidshinder van de Rotterdamseweg. Recent werd door de gemeente de plaatsing van nieuwe geluidsschermen langs Het Zand gevierd, maar ‘vergeten’ wordt volgens de bewoners het gedeelte tussen de Randweg en de kruising met de A38: “Het zou mooi zijn als ook hierdoor de leefbaarheid toeneemt voor de bewoners.”

Volgens de bewoners zijn de geluidsbelastingen van de woningen nabij dit traject hoger dan die bij Het Zand en het Oosterpark, waar door de gemeente werk is of wordt gemaakt voor schermen. “De huizen in de frontlinie vallen in de categorie 65-69 dB maar regelmatig meten wij daar waarden hoger dan 75dB. De voorkeurswaarde voor verkeershinder volgens de wet geluidshinder is 48 dB is” stellen de bewoners. De klachten hierover zijn volgens de betrokkenen de afgelopen jaren nauwelijks serieus genomen. “We worden met onze klachten heen en weer gestuurd van het Waterschap Hollandse Delta naar de omgevingsdienst Haaglanden, milieudienst Rijnmond, de politie of onze gemeente.”
Individueel werd er herhaaldelijk met verschillende wethouders gesproken. Nu willen de bewoners hun krachten bundelen om net als de werkgroepen Lucht en Geluid en 3VO Biotoop meer druk op de gemeente te kunnen uitoefenen. Hiervoor in het leven geroepen is het Team Overlast Rotterdamseweg. Hiermee hoopt men het rustiger te krijgen voor zo'n 390 bewoners.

Wat betreft de bewoners hoeft het niet persé op een duur geluidscherm uit te komen. “Door het toepassen van stil asfalt, het verlagen van de maximum snelheid naar bijvoorbeeld 60 km/uur en dan ook handhaving daarvan, zou de overlast al enorm verminderen.”
De initiatiefnemers wijzen erop dat het verkeer in de loop der jaren enorm is toegenomen. Aangehaald wordt een persbericht van het waterschap waarin de Rotterdamseweg drukker werd genoemd dan de snelweg tussen Groningen en Heerenveen: “Eigenlijk loopt er dus een (Rotterdamse) snelweg midden door ons dorp waar je ongestraft meer dan 80 km/uur kan rijden. Was het vroeger buiten de spits rustiger, met de toename van motoren en andere voertuigen met ‘sportuitlaten’ is die tijd voorbij en gaat het gas erop. En dat ten koste van onze nachtrust!”

Bewoners die deze actie willen steunen kunnen hun bijval of reacties sturen naar: overlastrotterdamseweg@gmail.com.