Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Nikki: Volle etalages

Algemeen

Na zes maanden online les gehad te hebben en zes weken vakantie, moest ik er vorige week helaas weer aan geloven. Mijn eerste schooldag was weer aangebroken en eigenlijk had ik er best wel zin in. Niet bepaald in de lessen natuurlijk, maar wel om weer lol te trappen met mijn vriendinnen!

De eerste uren van de dag waren erg saai en werd alleen maar verteld over hoe dit jaar eruit zal zien. Maar, in de biologieles begonnen we al heel snel met de stof en werd er wel iets interessants vertelt.

Mijn docent had het over verschillende soorten prikkels die een organisme heeft en dat de supranormale prikkel de meest speciale is. Het is een prikkel waar de mens extreem op reageert en dat klinkt eigenlijk heel simpel. Maar aangezien ik niet zo heel goed ben in biologie, had ik wat meer uitleg en eventueel een voorbeeld nodig.

Hij kwam met een voorbeeld over een paspop en het type figuur dat zij hebben. De mens vindt zo’n figuur blijkbaar heel aantrekkelijk. Dat is eigenlijk heel vreemd, want het lijkt mij onmogelijk om zonder botox zo’n perfect figuur te hebben.

Dat zette me aan het denken, want waarom staan juist dat soort poppen in de kledingwinkels? Ik kan me best voorstellen dat wat vollere mensen hier erg onzeker over kunnen worden. Ik ben zelf ook wat voller en herken mezelf daar best wel in. Als je een jurkje in de etalage ziet en al merkt dat het bij een perfecte pop strak zit, kan je al snel onzeker worden. Hoe strak zal het dan wel niet bij mij zitten?

Er is natuurlijk niets mis met een paar slanke poppen, maar waarom worden er ook niet wat vollere gemaakt. Want iets voller zijn betekent helemaal niet dat je meteen lelijk bent, ook al wordt dat er soms helaas wel van gemaakt. Op het internet zie je dat modellen niet meer altijd perfect zijn. Sommige zijn wat voller, hebben èèn wenkbrauw en dat maakt ze naar mijn mening, uniek. Als je dat soort mensen ziet, heb je ook minder de neiging jezelf te veranderen en om blij te zijn met jezelf.

Mensen hebben snel de neiging om elkaar belachelijk te maken of te zeggen dat je te dik bent. Maar waarom zou je je zo graag met een ander willen bemoeien? Het is jouw lichaam en andere mensen zouden zich geen zorgen hoeven te maken over die ene vetrol meer of minder…

Ik streef naar een land (of misschien wel een wereld) waar iedereen trots kan zijn op zijn lichaam en iedereen zichzelf kan zijn!


Advertenties uit de krant