Wim Huijser vierde zijn zestigste verjaardag met een boekje
Wim Huijser vierde zijn zestigste verjaardag met een boekje (Foto: Andrea Gulickx Photography)

De niet zo hippe jaren zestig van Wim Huijser

RIDDERKERK - Afgelopen week werd schrijver/publicist Wim Huijser 60 jaar. De in Ridderkerk opgegroeide auteur verraste op zijn verjaardag een zestigtal vrienden en familieleden met een boekje met zestig verhaaltjes. “Net te jong om hip te zijn” heet zijn bundeling van 60 flashbacks naar de jaren 60, waarmee de schrijver teruggaat naar zijn jaren zestig.

Dat zijn voor Huijser niet de wilde jaren van de hippies. Het popfestival van Kralingen gaat helemaal voorbij aan Wim. Hij kent het Kralingse Bos op dat moment alleen van de plas, waar hij op zomerse zaterdagen met zijn ouders kwam om te zwemmen en met zijn bootje te varen. “Boekjes over de jaren zestig gaan bijna allemaal over de maatschappelijke en culturele veranderingen. Wat er allemaal in de sixties speelde ging grotendeels aan mij voorbij. Ik had als opgroeiende jongen mijn eigen leefwereld en was te laat geboren om hip te kunnen zijn”, verklaart hij de titel van zijn boekje over zijn jaren zestig.
In een dorp waar niet zoveel gebeurt zijn het voor Wim de jaren met televisieprogramma’s (Klaas Vaak, Thierry de Slingeraar, Peyton Place) die indruk maken. Bij de op muren gekladderde naam Armand kan hij zich op dat moment nog geen voorstelling maken. Voor Wimpie geen cannabis, maar schoolmelk en levertraan als versterkende middelen. Veel meer geniet hij als knaapje van Chocomel en de wekelijkse vlaflip op zondag.

Zo haalt Huijser met zijn miniatuurtjes veel herinneringen op. De eerste bandrecorder thuis, de Agfa Clack, Jabo tapijt en het Tomado boekenrek zijn door de 60-jarige niet vergeten. De schrijver heeft er bewust voor gekozen om geen specifieke locaties te noemen. Geen adres van zijn portiekflat en geen schoolnamen. Ridderkerk is “een dorp onder de rook van Rotterdam”, waar Wim als jochie bezig is met polderen, bussietrap, het ophalen van oude kranten en het ontdekken van de schoolbibliotheek.
“Je beperkt je lezersgroep enorm als je het te regionaal maakt. Wie die straat van vroeger niet kent kan zich er geen voorstelling van maken. Door het wat te veralgemeniseren kunnen meer generatiegenoten zich ermee identificeren”, benadrukt de auteur.
Toch kunnen in Ridderkerk opgegroeide generatiegenoten er meer in herkennen. Bijvoorbeeld het kopen van Bazooka Joe in het zwembad en het opruimen van rommel op de zonneweiden na sluitingstijd. Beschreven wordt ook hoe Koninginnedag werd gevierd met een optocht vanuit school voor de aubade met onder meer de wandelstokken met elastieken balletjes die je nu niet meer ziet. Ook de witte bus van de schooltandarts en de slijterij van Theo Laseroms zullen velen zich nog wel kunnen herinneren.
Bij alle stukjes zijn illustraties gemaakt door Henny van Daalen, waarmee Wim Huijser ook samenwerkte voor eerdere publicaties.

“Net te jong om hip te zijn” is gepubliceerd door Uitgeverij Kontrast. De boekjes zijn voor € 14,95 te koop. In Ridderkerk zijn ze verkrijgbaar bij boekhandel De Ridderhof, de winkel waar Huijser zo’n veertig jaar geleden zijn eerste publicaties op de toonbank kreeg.