Afbeelding

Foto´s gemeentearchief digitaal te raadplegen

Algemeen

RIDDERKERK - Wethouder Peter Meij had afgelopen week in de Oudheidkamer de primeur met een blik in het gedigitaliseerde fotoarchief van de gemeente Ridderkerk. Hij mocht officieel de nieuwe fotodatabase van de Stichting Oud Ridderkerk in werking stellen.

De wethouder deed dat aan de zijde (op anderhalve meter) van Kees Alderliesten, die de grootste hand had in de nieuwe online troef van Oud Ridderkerk. Hij maakte bijna 5000 foto’s van Ridderkerk vindbaar door verschillende zoekfuncties in te bouwen. “Ik heb het beschouwd als een grote doos foto’s die ik omkeerde en ben daarna gaan ordenen” aldus de ontwerper.
Peter Meij, als wethouder ook verantwoordelijk voor erfgoedbeleid, is blij dat de oude gemeentefoto’s nu voor iedereen toegankelijk zijn. “Er is met de jaren veel veranderd in Ridderkerk. Met dit fotoarchief kan men het verleden herbeleven

In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw verzamelde de gemeentelijke archiefbeheerder J.W.A van der Blom (1920-2000) alle foto´s over Ridderkerk die hij te pakken kon krijgen. Dat gold voor recente gebeurtenissen uit die tijd, zoals de opening van het gemeentehuis en zeskamp, maar ook foto´s van oudere datum. Ze werden door hem zorgvuldig gearchiveerd en beschreven. Zo bouwde Van der Blom in die jaren een fotoarchief op van een kleine 5000 foto´s. Een rij fotodozen van zo´n tien meter lengte. Ze stonden opgeslagen in de archiefkluis onder de toenmalige raadzaal en konden daar worden geraadpleegd. Dit gedeelte van het gemeentehuis werd gesloopt en moest plaatsmaken voor het huidige gebouw. 

De gemeenteraad besloot dat er geen archiefkluis voor het oude archief meer hoefde te komen, maar dat dit archief zou worden overgebracht naar het Stadsarchief Rotterdam en dat het daar beheerd zou worden. Zo verdween ook de fotoverzameling naar de grote stad, waar het vrijwel nooit meer werd geraadpleegd. Dat was een doorn in het oog van de Stichting Oud Ridderkerk die haar fotocollectie al jarenlang digitaal beschikbaar stelt voor het publiek. De Stichting was van mening dat ook deze foto´s toegankelijk zouden moeten worden gemaakt voor een breed publiek. Na wat gesteggel kwamen de gemeente Ridderkerk en de Stichting Oud Ridderkerk het volgende overeen: de gemeente zou de foto’s digitaliseren en de Stichting zou de toegankelijkheid regelen. 

Belangeloos
Voor dat laatste riep Oud Ridderkerk de hulp in van Kees Alderliesten en Ando Brouwer. Dit tweetal, dat samen Frames Automatisering runt, is al vele jaren de steun en toeverlaat van de Stichting voor alles wat naar automatisering riekt. Zo ontwierp Ando de website van Oud Ridderkerk en houdt die actueel. Alle andere digitale problemen die zich voordoen lost Kees op. Zo maakte hij onder meer een snelle zoekmachine voor het raadplegen van de oude Combinaties die de Stichting heeft laten digitaliseren. Vermeld mag worden dat ze al dit werk in hun vrije uren en belangeloos doen. Kees is ook voor deze klus voortvarend aan de slag gegaan en heeft een aantrekkelijke manier gevonden om de foto’s uit het gemeentearchief te presenteren. 

Nadat een testversie van het bestand uitgebreid door een aantal mensen was uitgeprobeerd, konden de foto’s uit het gemeentearchief online. Dat gebeurde op 1 oktober door wethouder Peter Meij die in de totstandkoming van dit project een belangrijke rol speelde. Veel liefhebbers van Ridderkerkse foto’s zullen er menig uurtje plezier aan beleven. De foto’s zijn te vinden op de site van de Stichting Oud Ridderkerk: www.oudridderkerk.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant