Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Niet al het afval belandt op de juiste plek</p>

Niet al het afval belandt op de juiste plek

Betere afvalscheiding loont nog niet

RIDDERKERK - Heeft het college het nieuwe afvalbeleid te rooskleurig voorgesteld? De VVD is van mening dat dit zeker geldt voor de ontwikkeling van de kosten. “Ook al was wellicht een deel van kostenstijgingen niet te voorzien, de inwoners kunnen door de vertragingen in de uitvoering van het afvalplan zelf ook geen invloed op hun kosten uitoefenen” stelt de VVD-fractie kritisch vast.

Wethouder Marten Japenga is het met deze stelling niet eens. Hij stelt dat de stijgende kosten het gevolg zijn van ontwikkelingen in de markt die niet allemaal waren te voorzien. “Met ons scheidingspercentage zitten we wel in de goede lift. Daar ben ik bijna euforisch over, maar de kosten vallen wel tegen” reageerde de wethouder vorige week in de raadscommissie. De prijzen voor onder meer oud papier zijn sterk gedaald, terwijl de kosten van verbranding sterk zijn gestegen. Daar komt bij dat nu ook de BTW volledig wordt doorberekend in de afvaltarieven. PvdA-fractievoorzitter Jeroen Rijsdijk vindt dat op dit moment een ongelukkige keuze. Ook dit vindt Japenga te verdedigen: “We willen laten zien wat afval kost. En dit kost het. En dan heb je als je extra kosten hebt ook meer BTW. Alleen door nog beter te scheiden kunnen we de kosten beperken. Dan hoeft er minder naar de verbrandingsovens. En de papierprijzen kunnen ook weer omhoog gaan.”
Individueel beloond voor minder restafval kan men pas worden als het nieuwe afvalsysteem volledig functioneert. Per 1 januari 2022 moet het zover zijn. Voorafgaand zal iedereen een halfjaar kunnen wennen. Een volledig testjaar ziet er niet in omdat lang niet alle nieuwe containers zijn geplaatst en alles technisch op orde moet worden gebracht.

Meer berichten