Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:

Column Nina: De toekomst

Op 7 november kreeg de Verenigde Staten en de rest van de wereld eindelijk het verlossende woord: Joe Biden is de 46ste president van de Verenigde Staten. En voor het eerst in de geschiedenis is er een vrouwelijke Vice President: Kamala Harris.

Het duo is nog niet eens officieel begonnen of er is al geschiedenis geschreven. Kalma Harris is niet alleen de eerste vrouwelijke Vice President van de Verenigde Staten, maar ook de eerste zwarte Amerikaan met deze functie én de eerste Vice President met een Aziatische afkomst. En dit is belangrijk. Waarom? Omdat zij het pad vrij heeft gemaakt voor de toekomst. Voor de vele vrouwen die (hopelijk) mee gaan doen in de politiek. Voor de jonge meiden (en jongens) die nu het nieuws zitten te kijken en de boodschap krijgen dat alles mogelijk is. Ongeacht hun afkomst of huidskleur. Het geeft de Verenigde Staten, en de wereld, hoop.

Trump kan daarentegen niet zo goed tegen zijn verlies. Iets wat we natuurlijk allemaal wel verwacht hadden. En ik denk dan ook niet dat hij zonder slag of stoot zijn functie over zal geven aan Biden. Er zitten namelijk nogal wat gaten in het Amerikaanse rechtssysteem die het zelfs nu nog mogelijk maken dat Trump op een legale manier president kan blijven.

Dit is uiteraard alleen in het extreemste geval, maar we moeten niet vergeten dat we nog steeds in het jaar 2020 zitten. Dit is het jaar waar alles mogelijk is. Laten we hopen dat Trump rustig het Witte Huis zal verlaten, zodat de Verenigde Staten enigszins weer kan ademen.

Ik ben niet voor Biden, ik ben tegen Trump. Biden schijnt ook geen feilloze reputatie te hebben. Maar op dit moment, is alles beter dan Trump. Laat de komende vier jaar een weg vrij maken voor nog meer mogelijkheden die eerst ondenkbaar waren. Ik droom nog elke dag van een vrouwelijke president. Hopelijk gaan we dit meemaken in 2024.

En, kunnen we wat afspreken? Dat wij Nederlanders dadelijk net zo enthousiast zijn over onze verkiezingen zoals we enthousiast zijn over de verkiezingen van de Verenigde Staten. We hebben nu met z’n alle gezien hoe belangrijk het is om je stem uit te brengen. Dus, stem!


Meer berichten