Afbeelding

Barendrechts college voor behoud samenwerking in gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard

Algemeen

BARENDRECHT – De gemeenteraad van Barendrecht heeft eind september een motie aangenomen waarin het college van B&W werd opgedragen om te onderhandelen over de beëindiging van de deelname in de gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR). Het college ziet veel voordelen in de prettige samenwerking met gemeente Ridderkerk en gemeente Rotterdam op het bedrijventerrein. Zowel op bestuurlijk niveau als in het belang van inwoners en Barendrechtse ondernemers vindt het college het onverstandig om de regeling vroegtijdig te beëindigen. 

In 2017 is na een evaluatie door Berenschot besloten om niet te stoppen met de GRNR. De gemeente heeft de aanbevelingen destijds ter harte genomen. En ondanks de huidige coronacrisis is vast te stellen dat de GRNR er beter voor staat dan in 2017. Er is veel belangstelling van geïnteresseerde bedrijven en de verkoopprijzen doen het goed.
De GRNR overeenkomst loopt tot 1 januari 2030. “Er zijn verschillende reden om de samenwerking in GRNR niet al te beëindigen. Het profijt van de samenwerking met de andere gemeenten wint het wat mij betreft van de hoge prijs die we zouden moeten betalen als we nu uittreden. We kijken juist naar het totale gebied en toekomstige maatschappelijke opgaven die op ons als gemeente afkomen. Als we uit de samenwerking stappen kunnen we bestuurlijk veel moeilijker invloed uitoefenen op ontwikkelingen in de toekomst”, legt wethouder Tanja de Jonge uit. “Ik ben trots op het gebied en de Barendrechtse familiebedrijven die dit hebben groot gemaakt. Ons sterke AGF cluster wordt zelfs in binnenland en buitenland beschouwd als hét DNA van Barendrecht.”

Het college en ondernemers onderschrijven het belang van het moderniseren en verduurzamen van het AGF cluster: “Het heeft een positieve aantrekkingskracht op aanvullende dienstverlening. En een modern cluster met een meer high tech profiel biedt werkgelegenheid aan inwoners van Barendrecht.”
 Een andere reden om in de GRNR te blijven is de het maatschappelijke belang van woningbouw. De realisatie van Stationstuinen is afhankelijk van de uitplaatsing van AGF- bedrijven. Deze bedrijven wil het college zoveel mogelijk in Barendrecht behouden. Nieuw Reijerwaard zou deze ruimte kunnen bieden. Daarnaast staat het college, net als alle gemeenten in Nederland, voor een grote klimaatopgave. Onderzoek laat zien dat het verduurzamen van het AGF-cluster kansen biedt om op een betaalbare manier energie op te wekken. Aangrenzende woonwijken zouden zo van duurzame energie kunnen worden voorzien.

In de P&C-commissie van 23 november 2020 vindt behandeling van de notitie in de raad plaats. Vervolgens is deze voor besluitvorming in de raadsvergadering van 15 december 2020 gepland.

Advertenties uit de krant