Afbeelding
Foto:
COLUMN

Column Nina: Monolieverniet

Algemeen

Iedereen heeft de afgelopen dagen denk ik wel de monoliet voorbij zien komen in de media. Het mysterieuze hoge object duikt opeens overal op. Mensen lijken het er unaniem over eens te zijn dat het een publiciteitsstunt is of dat Banksy erachter zit. Andere mensen zijn het hier niet mee eens en denken dat er maar een verklaring mogelijk is, namelijk: aliens.

Het idee van aliens houdt ons al jaren bezig. Hollywood heeft genoeg inspiratie uit dit idee gehaald. Het verlangen naar het leven op een andere planeet lijkt haast geprogrammeerd in onze geest te zitten. Waarom kunnen we niet gewoon genoegen nemen met het leven hier op aarde?

Ik had het er laatst zelfs nog met studiegenoten over. Wat zou er gebeuren als aliens hier op deze aarde zouden komen? De meeste mensen denken altijd gelijk aan een soort van oorlog waarbij de hele mensheid vernietigd zal worden, maar er zijn nog meer scenario’s mogelijk. Aliens kunnen bijvoorbeeld niet bestand zijn tegen onze ziektes, waardoor ze één voor één ziek zullen worden. Dit scenario kan ook andersom uitpakken: dat wij mensen niet bestand zijn tegen hun ziektes.

Het universum is ondenkbaar groot. We zijn niets meer dan een zandkorrel op een heel groot strand. Leven op een andere planeet lijkt bijna niet ondenkbaar, want we kunnen toch echt niet de enige zijn? Zou dat niet raar zijn? Maar waarom willen we zo graag ander leven ontdekken? Zijn we zo hebzuchtig dat we alles moeten weten en binnen ons hand bereik moeten hebben?

Overigens komt het woord ‘monoliet’ van een Grieks woord dat ‘alleen’ betekent. Is dit een bepaalde symboliek voor hoe de meeste mensen zich nu voelen in ons huidige klimaat? Is het bedoeld om ons allemaal weer samen te brengen? Wie zal het zeggen.

Misschien denken we allemaal wel veel te moeilijk na en is het niets meer dan een grote grap. De bedenker zal zich dan vast rot lachen achter als hij of zij alle beroering ziet. Een ding is wel zeker: ik denk dat we allemaal blij zijn als 2020 dadelijk voorbij is.


Advertenties uit de krant